Gündem

Sendika üyesi işçilere fabrika kapısında ret!

"İki yıldır süren mücadelemizde dalga geçer gibi davranıldı"

16 Ekim 2024 07:57

T24 Haber Merkezi

Orakçı Makina, sendikal faaliyetlerde bulunduğu için işten çıkarılan ve mahkemenin işe iade kararı verdiği iki işçiyi geri almadı. İşveren, işbaşına çağırdığı işçilere fabrika kapısında "Kararımızı değiştirdik, sizi almayacağız" dedi.

Bursa merkezli Orakçı Makina'da, sendika üyeliği sebebiyle işten atılan iki işçi, mahkeme kararıyla işe iadesine rağmen geri alınmadı. İşveren, iade kararının ardından işçileri işe başlamak üzere fabrikaya çağırdı. Ancak işçiler, fabrikaya girdiklerinde yönetimin "İşe alacaktık ancak üretimde düşüş yaşandığı için vazgeçtik" yanıtıyla karşılandı.

TIKLAYIN - Erdoğan talimat verdi: Kredi kartından da kesinti yapılacak Savunma Sanayi Fonu görüşmeleri ertelendi

TIKLAYIN - MEB duyurdu: Okullar 1.5 gün tatil olacak

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Yapay zekâdan hukuk devletine, ekonomi politikalarından siyasete, ne düşünüyor, hangi önerilerde bulunuyor?

TIKLAYIN - Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak yağış uyarısı

TIKLAYIN - Jahrein cezaevindeki saldırıyı anlattı, ölüm tehditleri aldığını söyledi

TIKLAYIN - Liste açıklandı: İşte Türkiye'nin en zengin ve en fakir şehirleri

TIKLAYIN - Konserde genç kızın burnunu kıran AKP'li başkan serbest bırakılmış!

TIKLAYIN - Krunic'in paylaşımı Fenerbahçelileri küplere bindirdi

Türk Metal Sendikası’nın çoğunlukta olduğu fabrikada 2022'de işten çıkarılan sendika üyesi 11 işçiden 9'u anlaşmaya vardı, ancak iki işçi hukuki yola başvurdu. Bursa 11. ve 9. İş Mahkemeleri, işçilerin sendikal haklarının ihlal edildiğine ve işverenin bu eylemlerinin haksız olduğuna hükmetti. Buna rağmen, işveren davayı istinafa taşıdı ve sonuçta mahkeme işçilerin lehine karar verdi.

BirGün'ün aktardığına göre, işçilerden Ramazan Aktuğ, fabrika bahçesine girdiği anda yönetim tarafından “İşe almayacağız, çıkın” denilerek kovulduğunu anlattı. Aktuğ, "Üretim bahanesiyle işe almaktan vazgeçtiklerini söylediler. İki yıldır süren mücadelemizde dalga geçer gibi davranıldı" dedi. Ayrıca işe başlatmama tazminatının da ödenmediğini belirtti.

Diğer işçi Yüksel Sargın ise, işbaşı yapmak üzere çağrıldığı fabrikada bekletildiğini ve sonunda geri çevrildiğini söyledi. Mahkeme tarafından hükmedilen 120 bin liralık sendikal tazminatın sadece 95 bin lirasının yatırıldığını ve 25 bin lira eksikliğin "vergi kesintisi" gerekçesiyle yapıldığını ifade etti. Sargın, zor durumda kalarak Gebze’ye taşınmak zorunda kaldığını, ailesinin ise Bursa'da kaldığını ekledi.


Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları