T24 - Şeker Kurulu, 2010-2011 dönemine ilişkin şeker pazarlama kotalarını, bu yıl öngörülenden daha fazla şeker üretimi olması nedeniyle düşürdü. Bir şeker işçisiyse Başbakan Erdoğan'a açık mektup yazarak piyasadaki özelleştirmelerin, sektörde ciddi sorunlara neden olacağını ifade ederek, Türkiye'nin bu konuda dışa bağımlı bir ülke olduğunu, çözümün ise pancar üreticilerinde ve işçide olduğunu ifade etti.
Kurul, 2009/2010 dönemi için 2 milyon 348 bin ton olan pancar şekeri A kotasını, 2010/2011 dönemi için yüzde 6.31 azaltarak 2.2 milyon tona çekti.
Bu sezon A kotasının yüzde 5'i düzeyinde olan B kotası da, üretim ve stoklardaki artış dikkate alınarak yüzde 4'e düşürüldü. Bu çerçevede, 88 bin ton B kotası belirleyen Kurulun, 19 Kasım'da tespit ettiği kotalar, Kurban Bayramı'ndan önce pancardan şeker üreten firmalara bildirildi.
Bu durumda, 2010/2011 döneminde 2 milyon 288 bin ton pancar şekeri pazarlanacak. Bunun için 16.7 milyon toh pancar üretimi gerekiyor.
2010-2011 dönemi için toplam ülke A şekeri kotası, 2.2 milyon tona çekilirken, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın (TÜRKŞEKER) kotası da 1 milyon 403 bin tondan 1 milyon 250 bin tona düştü. TÜRKŞEKER, kendisine tahsis edilen kotayı, fabrikaların üretim, satış ve stok durumuna göre dağıtacak. Bu durumda, halen pazarlık görüşmeleri devam eden Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının 2009/2010 döneminde toplam 357 bin ton olan A kotası, 2010/2011 döneminde daha aşağı çekilecek. Ancak, kotalardaki bu azalmanın, özelleştirme kapsamındaki satış şartnamesinde yer aldığı belirtiliyor.
Şeker Kurulu yetkilileri, 2009/2010 döneminde hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle bu sezon pancarda verimin ve polar değerinin yüksek olduğunu, bu yüzden fabrikaların öngörülenden daha yüksek miktarda şeker üretmek durumunda kaldığını söylüyor. TÜRKŞEKER'in bu sezon 1 milyon 220 bin ton şeker üretimi planlarken, pancarın ve polar değerinin yüksek çıkması nedeniyle 1 milyon 310 bin ton şeker üretiminin tahmin edildiği, bu rakamın 1 milyon 320 bin tona kadar çıkabileceği belirtiliyor.
Şeker işçisinden Erdoğan'a 'açık mektup'
Şeker-İş Sendikası, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararından vazgeçilmesi için bazı gazetelere tam sayfa "Sayın Başbakanımız'a Açık Mektup" başlıklı ilan verdi.
Şeker işçilerinin, "Türkiye'nin, şekerde dünyanın sayılı üreticilerinden olmasını istedikleri" vurgulanan ilanda, bu doğrultuda her türlü fedakarlığa da hazır olunduğu bildirildi.
Et-Balık Kurumu, SEK, TİGEM ve Yem Sanayi gibi tarımsal KİT'lerdeki özelleştirmelerin ardından gündeme gelen "kamulaştırma ve yeniden kurulma" planlarının, "şeker sanayinin özelleştirilmesi durumunda yapılamayacağı" uyarısında bulunulan ilanda, "Bu da sektörde ciddi sorunlara neden olacak" ifadesine yer verildi.
Türkiye'nin, şeker sektöründe dünyanın yıldız ülkesi olması mümkünken, sanayinin özelleştirilmesine yönelik çalışmaların ısrarla devam ettiği belirtilen ilanda, şeker fabrikalarının satılması durumunda yaşanabileceklere, 15 maddelik bir listeyle dikkat çekildi.
Özelleştirmenin gerçekleşmesi durumunda, şeker fabrikalarının tamamına yakınının kapanacağı, pancar üreticilerinin tarımdan dışlanacağı, çalışanların işsiz kalacağı, Türkiye'nin şekerde ve yan ürünlerinde dışa bağımlı bir ülke konumuna geleceği kaydedilen ilanda, "Çözüm pancar üreticilerinde ve işçilerde" vurgulamasıyla, özelleştirme yerine yapılması gerekenler de sıralandı.
İlanda, satma yerine şeker fabrikalarının kapasite kullanım oranlarının artırılması, özelleştirmenin durdurulması, AB ve ABD'de olduğu gibi şeker sektörünün pancar üreticilerine verilmesi gibi önerilere yer verildi.
Şeker işçisinin isteği, "Ülkenin şeker üretmesi, yerli katma değer üretimini artırması, üreten ve büyüyen bir Türkiye" diye vurgulanan ilanda, "Sayın Başbakanımız, sesimize kulak verin, bu yanlışa 'dur' deyin" çağrısıyla sonlandırıldı.