Gündem

Sedat Ergin: AB, Doğu Akdeniz’de giderek tırmanan gerginliği teşvik eden bir rol oynuyor

"AB izlediği tutumun Doğu Akdeniz’de işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini ne zaman idrak edecek?"

18 Aralık 2019 08:47

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz’de yatıştırcı olmak yerine açıklamaları ile gerginliği tırmandırıcı bir rol oynadığını öne sürdü.

Ergin, “Türkiye’nin geçen ay Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlanmasına ilişkin bir anlaşma imzalamasına en kuvvetli eleştirilerden biri Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. Geçen perşembe ve cuma günleri Brüksel’de 28 AB ülkesinin liderlerinin bir araya geldiği zirveden sonra yayımlanan bildiride, Türkiye-Libya mutabakatı reddedilirken, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ne tam bir destek verildi” ifadesini kullandı.

Ergin, “Burada vahim olan, AB’nin Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin görüşlerini, beklentilerini hiçbir şekilde dikkate alma ihtiyacını duymuyor olmasıdır. AB, bu taraf tutumuyla Doğu Akdeniz’de giderek tırmanma eğilimi gösteren gerginliği yatıştırmak bir tarafa, teşvik eden bir rol oynamaktadır. AB izlediği tutumun Doğu Akdeniz’de işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini ne zaman idrak edecektir?” Görüşünü savundu.

Yazının devamı için tıklayın