Gündem

Sayıştay açıkladı: Van kayyımı toplu taşımayı ihalesiz özelleştirmiş, işçilere fazla mesai yaptırmış, usulsüz taşınmaz kiralamış

11 Kasım 2024 16:51
Ceren Bala Teke

Sayıştay’ın tespitlerine göre; Van Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım yönetimi işçilerin yıllık izinlerini kanuna uygun kullandırmadı ve işçiler, yıllık çalışma sınırı olan 270 saatin üzerinde çalıştırıldı. Kayyım yönetim, kira süreleri sona eren taşınmazlar için sözleşme veya ihale yenilemesi yapmaksızın aynı kişi veya kurumlara tekrar verilirken toplu taşıma hakkı ise süresiz ve ihalesiz olarak üçüncü kişilere devredildi. 

2019 yılında Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alınmış ve yerine kayyım atanmıştı. 31 Mart 2023 seçimlerinde ise belediyeyi DEM Partili Abdullah Zeydan kazandı. Seçilmiş yeni yönetim kayyımdan 8 buçuk milyar TL borç kaldığını açıkladı. 

Toplu taşımalar ihalesiz ve süresiz devredilmiş 

Sayıştay’ın 2023 yılı raporlarında ise kayyım yönetimin usulsüzlükleri yer aldı. Rapora göre; Van Büyükşehir Belediye Sınırları içinde belirlenen güzergâhlarda toplu taşıma hizmeti veren hatların işletme hakkı İl Trafik Komisyon Kararları ile süresiz olarak ve ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere verildi. Sayıştay, böyle bir durumun kanunen ve hukuken uygun olmadığının altını çizdi. 

Taşınmazlar usulsüz kiralanmış 

Kanuna göre, kira süreleri sona eren belediye mülkiyetindeki 40 taşınmazın yeniden sözleşme yapılarak yeni veya mevcut kiracıya verilmesi gerekirken kayyım yönetimi, ihale dahi yapılmadan taşınmazları aynı kişilere kullandırılmış. 

Öte yandan; kiraya verilen taşınmazlara, ihale şartnameleri ve kira sözleşmelerine aykırı olarak muhtemel risklere karşı sigorta yapılmamış. 

İşçiler 270 saatin üstünde çalıştırılmış 

Sayıştay raporlarına yansıyan verilerde kayyım yönetimin işçileri, yıllık fazla çalışma sınırı olan 270 saatin üstünde çalıştırdığı ortaya çıktı. Yapılan incelemede, Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığınca istihdam edilen işçilerden 24’ünün, Özel Kalem Müdürlüğünce istihdam edilen işçilerden ise 7’sinin 270 saatin üzerinde fazla çalışması olduğu ve Kanun’da belirlenen üst limitin aşıldığı tespit edildi. 

Belediyede çalışan işçilerin sosyal ve anayasal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı da rapora yansıdı. 

İhale ile temin edilmesi gereken ihtiyaçlar doğrudan satın alınmış 

Kaynakların verimli kullanılması, ihtiyaçların zamanında giderilmesi ve kamu denetiminin yapılabilmesi için kanuna göre açık ihale usulü ile yapılabilecek alımlar, doğrudan satın alımla temin edilmiş. Organizasyon, mefruşat, kimyasal malzeme ve toner alımı gibi işlemler için belediyeye bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile İşletme İştirakler Daire Başkanlığı tarafından binlerce liralık alım yapılmış. 

Sayıştay’ın alımlara ilişkin yayınladığı tablo şu şekilde: 

Kayyımdan geriye 8 buçuk milyar TL borç kalmıştı 

31 Mart seçimlerinde DEM Parti’nin seçilmesinin ardından yeni yönetim, Van Büyükşehir Belediyesi’nin kayyımdan kalan 8 buçuk milyar TL borcu olduğunu açıklamıştı. Borcun yaklaşık 2 buçuk milyarısının Van Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (VASKİ) ait olduğu açıklanmıştı. 

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan ise belediyenin borcunun 2022 yılında sadece 400 milyon TL iken, son 1,5 yılda yeni valinin atanmasıyla bu borcun 8,5 milyar TL'ye ulaştığını açıklamıştı. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen'in haberine göre; kayyım yönetimi 2023 yılından 2024 yılına devreden yatırımların tüm giderlerinin ve ödemelerinin 2024 yılı içerisinde yapılması için karar almıştı. Başka bir deyişle belediye tüm bu “yatırımlar” için borçlanma yetkisi alarak bu borçları belediyeyi kazanacak olan yönetime bırakmıştı.

Kayyım başkanlar milyarlarca lira açık bıraktı; işte il il, ilçe ilçe kayyım atanan belediyelerdeki borç tablosu