Gündem

Saygı Öztürk: Teğmenler soruşturmasında neler oluyor, ayırma cezası olur mu, Cumhurbaşkanı yetkisini kullanır mı?

"Örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında ayırma cezası verilmesi beklenmemeli"

23 Eylül 2024 07:46

T24 Haber Merkezi

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Kara Harp okulları mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıç çatması ile başlayan soruşturmanın askeri hukuk bakımından muhtemel sonuçlarını eski askeri hakim, avukat Cengiz Demirtaş'a sordu. 

Öztürk'ün aktardığına göre Demirtaş soruşturmanın akıbeti hakkında şu öngörülerde bulundu:

"İdari soruşturma neticesinde disiplinsizlik yapılıp yapılmadığı, planlı olup olmadığı vb. hususlar ortaya çıkarılacak.

Bu idari soruşturma sonucunda disiplinsizlik yapıldığı kanaatine ulaşılırsa, ilgili teğmenler hakkında TSK Disiplin Kanunu uyarınca disiplin hukuku işlemi Harp Okulu'ndan sonra katıldıkları sınıf okullarındaki komutanları tarafından takdir ve ifa edilecek.

"Örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında ayırma cezası verilmesi beklenmemeli"

Herhangi bir örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında yalnızca bu hadiseden dolayı TSK Disiplin Kanunu uyarınca ayırma cezası verilmesi beklenmemeli. Terör örgütleri ile ilişkisi olanlar hakkında ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ayırma, yani TSK'dan çıkarma cezası verilecek.

Teğmenlerin katılacağı sınıf okullarındaki komutanları bu eylemi disiplinsizlik olarak değerlendirip değerlendirmemekte takdir hakkına sahipler. Bununla birlikte MSÜ tarafından yapılan tahkikat neticesinde disiplinsizlik yapıldığına kanaat getirilirse bu durumda sınıf okullarındaki komutanların aksi yönde bir sonuca ulaşmama hususunda baskı altında kalacakları da aşikârdır.

926 sayılı TSK Personel Kanununun 50. maddesinde Cumhurbaşkanına tanınan TSK'dan çıkarma yetkisi var. 15 Temmuz sonrası yasaya eklenen bu yetkinin bugüne kadar uygulamasına rastlanılmadı."

Yazının tamamı için tıklayın.

Kızılcık Şerbeti'nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe'ye sevgili adayı yok mu?