Gündem

Savunmaya Özgürlük Platformu, avukatlar Kozağaçlı ve Şaraldı'nın 7 aydır tutuklu olmasına tepki gösterdi: Meslektaşlarımızın hukuksuzluklarla karşı karşıya bırakılması kabul edilemezdir

01 Ekim 2024 16:15

T24 Haber Merkezi

Savunmaya Özgürlük Platformu, ÇHD genel merkez yöneticisi Av. Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ve Av. Seda Şaraldı'nın tutuklanmasına tepki gösterdi. Savunmaya Özgürlük Platformu tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, "Meslektaşlarımızın, mücadele ettikleri hukuksuzluklar ile karşı karşıya bırakılması kabul edilemezdir." ifadeleri kullanıldı.

Savunmaya Özgürlük Platformu üyeleri, yaklaşık 7 aydır tutuklu olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar Betül Vangölü ve Seda Şaraldı’nın yarın görülecek duruşmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Av. Kozağaçlı ve Şaraldı'nın tutuklanma taleplerinde herhangi bir gerekçe gösterilmemesi "izahtan vareste" olarak açıklandığı ifade edilen açıklamada, " bu hukuksuz tutuklamanın yanı sıra meslektaşlarımız hakkında gerçeği yansıtmayan haberler basına servis edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Platform tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Meslektaşlarımız ÇHD genel merkez yöneticisi Av. Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ve Av. Seda Şaraldı 6 Şubat günü, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın basılan Halkın Hukuk Bürosundan gözaltına alınmışlar, bu arama esnasında dava dosyalarına, müvekkilleri adına emniyetten iade aldıkları dijitallere dahi hukuksuz bir biçimde el konulmuştur. Av. Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı hakkında herhangi bir arama kararı bulunmamasına rağmen, arama esnasında hakkında savcılıkça sözlü talimatla yakalama kararı çıkarılmış ve orada bulunduğu için gözaltına alınmıştır.

Meslektaşlarımız yalnızca kurgu bir emniyet şeması gerekçe gösterilerek, başkaca bir delil dahi sunulmadan tutuklanmışladır. Meslektaşlarımızın tutuklamaya sevk talebinde herhangi bir gerekçeye yer verilmemesi “izahtan vareste” olarak açıklanmış, bu hukuksuz tutuklamanın yanı sıra meslektaşlarımız hakkında gerçeği yansıtmayan haberler basına servis edilmiştir.

Meslektaşlarımız hakkında tutuklanmalarından sonra delil yaratma çabasına girişilmiş, nisan ayında haklarında mesleki faaliyetlerine ilişkin itirafçı tanık beyanları üretilmiş ve yalnız bu beyanlar dayanak gösterilerek iddianame düzenlenerek “örgüt üyeliği” suçlaması ile dava açılmış ve İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince bu iddianame kabul edilmiştir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; meslektaşlarımız hakkında 6 Şubat tarihinde başlayan süreç, avukatları koruyan tüm ulusal ve uluslararası metinlere, avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilmesi yasağına aykırılık teşkil etmektedir. Meslektaşlarımız müvekkilleri ile özdeşleştirilerek hiçbir gerekçeye ihtiyaç duyulmaksızın tutuklanmış, akabinde bu tutukluluğu devam ettirebilmek için delil yaratılmaya çalışılmıştır.

Siyasi davalarda savunmanlık görevini üstlenen, kamuoyu nezdinde mesleki pratikleri ile tanınan meslektaşlarımızın, mücadele ettikleri hukuksuzluklar ile karşı karşıya bırakılması kabul edilemezdir.

Her iki meslektaşımızın da yargılandıkları davaların ilk duruşması 2 Ekim 2024 tarihinde, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecektir. Meslektaşımız Av. N. Betül Vangölü Kozağaçlı’nın duruşması saat 10.30’da, Av. Seda Şaraldı’nın duruşması 13.30’dadır. Meslektaşlarımızın fiziki olarak hazır edileceği duruşmaya tüm meslektaşlarımızı davet ediyor, kamuoyuna bu hukuksuzluk karşısında meslektaşlarımızın yanında olma çağrısı yapıyoruz"

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye