Gündem

Santa Maria Kilisesi saldırısında çarpıcı detaylar ortaya çıktı

06 Ekim 2024 08:19

T24 Haber Merkezi

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak günü yapılan silahlı saldırıyla ilgili hazırlanan iddianamede yeni çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Saldırıda hayatını kaybeden, zihinsel engelli olduğu öğrenilen Tuncer Cihan’ın kilisede karşılaştığı maskeli saldırganlardan şüphelenmediği, ailesine de “İkramlıklar oluyor pasta, kurabiye yerim” diyerek evden ayrıldığı öğrenildi.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in iddianameden aktardığına göre, teröristler kiliseye girdiğinde başrahip Anton Bulai yönetiminde ‘pazar ayini’ yapılıyordu. İki teröristin yüzü, gözleri de görünmeyecek şekilde maskeliydi. Tek tip siyah kıyafet ve bot giymişlerdi. Önce kilisenin iç kapısını açıp içeride ibadet edenlere baktılar. Tam o anda Tuncer Cihan (52) kilisenin dış kapısından içeri girdi. Kilisenin içine doğru yürürken teröristlerden Amirjon iç kapıyı açtı ve onu içeri aldı. David Tanduev hemen yakın mesafeden Tuncer Cihan’ın kafasına ateş etti ve yere düştüğünde de ateş etmeye devam etti. Teröristlerin Cihan’ı karşılayıp içeri aldığı anların görüntüleri de dosyaya girdi.

“İnsanlarla muhabbet ederim” diyerek gitmiş

Saldırıda öldürülen Tuncer Cihan’ın annesi Huriye Cihan iddianamede “müşteki” olarak yer aldı. İfadesinde oğlunun zihinsel engelli olduğunu ve raporunun da olduğunu anlattı. Ablası Özlem Cihan ise kardeşi Tuncer’in o gün “Gidip insanlarla muhabbet ederim. Orada ikramlıklar oluyor; pasta, kurabiye... Onlardan yer, dönüşte de Sarıyer’den annemi de alıp eve gelirim’ dediğini söyledi.

Araç yurt dışından

Teröristlerin kullandıkları aracın “Tacik Abdullah” adlı şahıs tarafından iki yıl önce Edirne’den yurda sokulduğu belirlendi. Silah ve kıyafetler de saldırıdan sonra kaçış rotasındaki Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üzerindeki ormanlık alanda bulundu. Silahlar parçalara ayrılmış bir halde ormana atılmıştı. Silahların kurusıkı tabancadan dönüştürüldüğü de tespit edildi.

TIKLAYIN - Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısında silah temin eden Soltamatiov tutuklandı

TIKLAYIN - Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti