Dünya Basınında Bugün

"Sanki tüm şehrin aklında tek bir adam var": Dünya, Mourinho'nun Fenerbahçe'ye gelişini konuşuyor

"İstanbul'da Mourinho çılgınlığı"

03 Haziran 2024 09:49

T24 Dış Haberler

Fenerbahçe'nin dünya futbol tarihinin en önemli teknik adamlarından sayılan Jose Mourinho'ya imza attırması, dünya basınında geniş yer buldu.

Cumartesi günü tarafların anlaştığı haberinin sızmasıyla dünya spor medyasının en çok konuştuğu başlıklardan biri haline gelen Mourinho-Fenerbahçe birlikteliği, pazar günü taraftara açık yapılan imza töreniyle zirve yaptı. 

Britanya kamu yayıncısı BBC'nin yaklaşık 11 milyon takipçili X'teki spor hesabı, Mourinho'nun ikonikleşen basın konferanslarından bazı anları birleştirip, "Özel biri için hazır olun, İstanbul!" yazdı. Hesaptan gün boyunca Mourinho'nun yeni serüveniyle ilgili birçok paylaşım yapıldı. 

BBC, internet sitesi için hazırladığı haberin başlığına ise Mourinho'nun imza töreninde kullandığı, "Bu forma artık benim bedenimin bir parçası" sözlerini taşıdı. 

BBC, Mourinho'nun selefi İsmail Kartal'ın 99 puan toplaması ve sadece bir maç kaybederek ikinci olmasına rağmen görevden alındığını hatırlattı.

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian da binlerce Fenerbahçe taraftarının Mourinho'nun imzasına tanık olmak için Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nu doldurduğunu ifade etti. 

The Guardian, Mourinho'nun İstanbul'daki ilk hedefinin Fenerbahçe'nin 2013-2014 sezonundan bu yana elde edemediği Süper Lig şampiyonluğunu kazanmak olacağını ifade etti. 

ABD'nin en çok okunan gazetelerinden The New York Times'ın spor yayını The Athletic de, Mourinho'nun Fenerbahçe formasını bir atkı gibi salladığı anların fotoğrafını kullandı. 

The Athletic'in editörlerinden Omar Garrick, Fenerbahçe'nin 2014 yılından bu yana sadece Türkiye Kupası kazanabildiğine dikkati çekerken, Mourinho'nun son takımı Roma'ya 1961'den bu yana iilk Avrupa kupasını getirdiğini hatırlattı. 

Garrick, ayrıca Mourinho'nun Porto'dan ayrıldığı 2004 yılından bu yana ilk kez 5 büyük ligin dışına çıktığını vurguladı. 

Yine The Athletic'ten Tim Spiers, Mourinho'nun İstanbul'daki ilk günüyle ilgili, "İstanbul'da Mourinho çılgınlığına katılmak- meşaleler, sarılmalar, yuhalamalar, hayaller ve binlerce Fenerbahçe taraftarı" başlıklı bir izlenim yazısı yazdı. 

Spiers, "Havalimanında Mourinho'yu bekleyen Fenerbahçe taraftarları Kezman, Dzeko ve Özil'in ismini taşıyan formalar giyiyor. Ancak henüz imza bile atmayan yeni adam için kahramanlık inançları bu isimleri geçecek gibi duruyor" yazdı. 

"Sanki bütün şehrin aklında tek bir adam vardır" yazan Spiers, taksiciye Şükrü Saraçoğlu'na gitmek istediğini söyleyince taksicinin "Jose Mourinho" diye bağırdığını ifade etti. 

Stadyumda 25 bin ila 30 bin arası taraftar olduğunu belirten Spiers, "Bu bir futbol maçı değil. Tanıtılan bir oyuncu bile değil. Bir teknik direktör" yazdı. 

Öte yandan Spiers, Fenerbahçe Ali Koç'un konuşması sırasında bazı taraftarlar tarafından yuhalandığını, bazıları tarafından da alkışlandığını ifade etti: "Popüler olmaktan çok uzakta". 

Portekiz'in spor yayınlarından A Bola da, Mourinho'nun konuşmasından gördüğü büyük sevgi karşısında kendisini sorumlu hissettiğinin anlaşıldığını yazdı.

A Bola, Koç'un basın toplantısında yaptığı Mourinho'nun fotbul tarihinin en iyi 5 hocasından biri olduğu görüşünü de haberleştirdi.  

Alman Bild gazetesi de Mourinho'nun İstanbul'da bir pop yıldızı gibi karşılandığını ifade etti.