Dünya

Şam’da “Ulusal Konferans” hazırlığı

“Yeni anayasa hazırlıkları üç yıl sürebilir”

30 Aralık 2024 06:12
Namık Durukan

Suriye’de yeni yönetimin lideri Ahmed el Şera’nın, “Yeni anayasanın hazırlanması sürecinin üç yıl, ardından yapılacak seçimlerin ise dört yıl alacağı” yönündeki açıklaması sonrası Şam’da tüm kesimlerin katılımı ile  4-5 Ocak’ta ulusal konferans düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.

Tartus ve Lazkiye bölgesindeki askeri üslerde faaliyetini sürdüren Rus ordusu ise eski Suriye ordusunu yöneten askeri kadroları iki grup halinde Kuzey Afrika’daki askeri üslerine taşıdı.

Suriye’de yönetimin devredilmesi, yeni anayasa, seçimler ve Kuzeydoğu Suriye’deki Kürt güçlerinin durumuna yönelik çalışmalara ağırlık veren yeni Şam yönetimi,  bu kapsamda geniş katılımlı bir “Ulusal Konferans” düzenleme çalışmasında sona geldi. Suriye TV’ye konuşan siyasi yönetimden bir kaynağın verdiği bilgiye göre, 4-5 Ocak 2025 tarihleri arasında Şam’da bin 200 kişinin katılımı ile kapsamlı bir konferans düzenlenecek. Konferansa katılacak kurum ve kişiler, illerdeki valilikler tarafından belirlenecek. Gençlik ve kadın temsilcilerin yanı sıra toplumun tüm kesimlerini temsil eden mezhep ve sınıflardan insanların yanı sıra bilim adamları ve yurt dışından da konferansa katılımın sağlanması bekleniyor.

Silahlı grupların dağıtılması ve yeni Suriye ordusu konferans kararı ile oluşacak

Yapılacak konferans sonrasında Suriye’nin gelecek yönetimine yönelik önemli kararların alınacağı belirtiliyor. Bu kapsamda Colani adını kullanan Geçici Yönetim Başkanı Ahmet el Şara’nın lideri olduğu Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve Halk Meclisi dahil ülkedeki tüm askeri oluşumların dağıtılması ve yeni Suriye ordusunun yeniden yapılandırılması konferansta kesinlik kazanacak. Sonraki aşamalarda yapılacak çalışmalar dahil alınacak önemli kararların uygulamaya geçirilmesi de konferans karaları mümkün olacak.

Anayasa hazırlama komitesi konferans kararı sonrası

Konferansta beklenen kararlar arasında, Suriye çeşitliliğini dikkate alan uzmanlardan oluşan bir anayasa hazırlama komitesinin duyurulması da yer alıyor. Geçici cumhurbaşkanı için, yürütme otoritesine görevlerini yerine getirirken destek ve yardım sağlayacak bir danışma organı oluşturulması da konferansta alınacak kararlar doğrultusunda olması bekleniyor.

Rusya, eski Suriye ordusunun savaş kurmaylarını ülkeden çıkardı

Suriye’de Esad yönetimine son verilmesi sonrası askeri kuvvetin büyük bölümünü ülkeden çıkaran Rusya’nın halen Tartus, Lazkiye ve bu kentteki Hmeymim Hava Üssü’nde varlığını koruyor. Eski Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesi ve sonradan Moskova’da olduğunun açıklanması sonrası eski rejimin savaş kurmaylarının akıbeti merak konusuydu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, eski Suriye ordusunun üst düzey yönetiminin, Rus ordusu tarafından iki grup halinde kargo uçağı ile Kuzey Afrika’daki bir askeri üsse taşındığı bilgisini paylaştı. Haberde şu bilgilere yer verildi:

“Hmeimim'deki  (Lazkiye’deki askeri havaalanı)  Rus kuvvetlerinin, eski rejimdeki düzinelerce birinci rütbeli subayı, en az iki grup halinde, nihai varış noktalarını bilmeden Kuzey Afrika'daki üslerinden birine nakletti. İlk grubun gidişi Beşar Esad'ın kaçtığı gün olan 8 Aralık'ta gerçekleşti. Düzinelerce üst düzey istihbarat görevlisi, ordu komutanı ve devlet işlerini kontrol eden isimlerden oluşan kadro uçakta yer aldı. Bu nakil ABD ve Avrupa tarafından da onaylandı.

İkinci grupta, Beşar Esad'ın Rusya'ya kaçmasından günler sonra, 13 Aralık'ta, üst düzey subaylar bir Rus askeri kargo uçağına nakledildi. 14 Aralık'ta Suriye'deki mevzilerinden çekilen Rus güçlerine ait askeri araç konvoyunun Lazkiye kırsalındaki Hmeymim üssünde toplanmasının ardından Rus askeri kargo uçakları Hmeymim Havalimanı'ndan ayrıldı.”