T24 Dış Haberler
Irak'ın başkenti Bağdat'ta aylarca süren gerilim, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın siyasetten tamamen çekildiğini açıklamasıyla patlama noktasına ulaştı; çatışmalar sokaklara taştı.
Bağdat'ta devlet binaları ve yabancı ülkelerin diplomatik misyonlarının bulunduğu Yeşil Bölge'de mili gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi de yaralandı.
Al Jazeera'ya açıklama yapan bir Irak hastane kaynağı, Yeşil Bölge'deki çatışmalarda en az 30 kişinin hayatını kaybettiğini, 700 yaralı olduğunu açıkladı. Yaralılar arasında 110 kişinin güvenlik güçlerinden olduğu belirtildi.
Haftalardır Yeşil Bölge'deki parlamentonun önünde oturma eylemi düzenleyen Sadr destekçileri, liderlerinin siyasetten çekildiğini duyurduktan sonra pazartesi günü güvenlik önlemlerini aşarak hükümet sarayının bahçesindeki havuza girdi. Protestocuların bir bölümü de sarayın toplantı salonunda poz verip slogan attı.
The Guardian'ın aktardığına göre gece saatlerinde Sadr'ı destekleyen güçler, Bağdat'ın çeşitli noktalarına dağıldı ve İran destekli Şii liderlerin posterlerine zarar vermeye başladı.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir güvenlik kaynağı, pazartesi akşamı Yeşil Bölge'ye en az 7 havan topu düştüğünü ifade etti. Bölgede otomatik silahlar kullanılmasının ardından yapılan atışlardan kimin sorumlu olduğu bilinmiyor.
Yeşil Bölge'de yaşanan çatışmaların ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi dışında ülkenin kalanında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
BM'den çağrı
Yeşil Bölge'nin kaosa sürüklenmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla Irak'a ''sakin kalma'' ve ''gerilimi düşürmek için gerekli adımları atma'' çağrısında bulundu.
Sadr açlık grevine başladı
Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.
Sadr'ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı." dedi.
Azari, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.
Sadr yanlıları daha önce de Meclis'i basmıştı
Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr Hareketi'ne mensup milletvekillerini istifa ettirmişti.
Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.
Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.
Sadr ve destekçileri, parlamentonun dağıtılmasını talep ediyordu.
Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.