Gündem

Sabah yazarı Yalçın: Bu milletin kahramanlığına yeteri kadar değer verildiğini sanmıyorum; bina ışıklandırmakla bitiyor mu bu işler?

16 Temmuz 2020 11:32

Sabah gazetesi yazarı Hasan Basri Yalçın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından milletin kahramanlığına yeteri kadar değer verilmediğini dile getirdi. Yalçın, "Yeni adet oldu. Önemli gün ve gecelerde bir iki konuşma, üç beş tweet atıp herkes görevini yerine getiriyor. Sorumluluğu üzerinden atıyor. Bina ışıklandırmakla bitiyor mu bu işler? Bayrak asınca her şey tamam mı?" düşüncesini dile getirdi. 

Yalçın, "Üzerinden dört yıl geçmiş. Yüzyıl geçse de benim gibi hissedenler için hafızalarımızda tazeliğini koruyacak. Önemli olan bu gecenin anlamını gelecek nesillere aktarabilmek. Ancak bu milletin kahramanlığına yeteri kadar yer verildiğini sanmıyorum. Belki değer veriliyor ama bu değerin gösterildiğini maalesef düşünmüyorum. Sadece yılda bir hatırlayıp formalite icabı şehit ve gazilerimize rahmet ve saygılarımızı bildirmenin ötesine geçmek durumundayız. O geceyi yaşamayan nesillerimize o gece nice kahramanın ülkesi için canından ve malından geçtiğini aktarmak zorundayız." görüşünü savundu. 

Yalçın, "Ama bakıyorum yaptığımız ettiğimiz işlere. Maalesef kalıcı eserlere nadiren rastlıyorum. Henüz çok az sayıda belgesel yapıldı. Halbuki neden dizi halinde kült belgeseller çekilmez? Bildiğim kadarıyla bir filmimiz de yok. Halbuki Ömer Halisdemir'in şehadetini anlatan bir hikâyeden daha iyi film senaryosu mu olur? Amerikalılar en haksız oldukları işgallere dair bile yüzlerce film çekebilirken, biz onlarca hainin arasına şehadeti göze alarak tek tabanca dalan bir yiğidin filmini neden çekemeyiz?
Gerçekten hikâye mi zayıf? Gerçekten popüler değil mi? Gerçekten para kazanmaz mı? Alakası bile yok. Öyle olsa bile değmez mi? Hayır, özel sektör yanaşmıyorsa ilgili devlet kurumları bu işe öncülük edemez mi?" değerlendirmesinde bulundu. 

Yalçın, "Olur. Hepsi olur. Ama ilgilenmek lazım. Yeter ki birileri dert edinsin. Çok anladığım bir konu değil ama her vatandaş kadar biliyorum. Ülkemizdeki sinema sektörü maalesef bu konulara sadece ilgisiz değil aynı zamanda yabancı ve muhalif. Edebiyat dünyası da farklı değil. Akademi konusunu hiç açmayalım. 15 Temmuz özel sayısı yapmış bir akademik dergi biliyor musunuz? Ben onu da bilmiyorum.
Yeni adet oldu. Önemli gün ve gecelerde bir iki konuşma, üç beş tweet atıp herkes görevini yerine getiriyor. Sorumluluğu üzerinden atıyor. Bina ışıklandırmakla bitiyor mu bu işler? Bayrak asınca her şey tamam mı? Bu ülkenin en önemli sorunlarında biri bu." ifadesini kullandı. 

Yazının devamı için tıklayın