Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle beraber gaz piyasasında değişen dengeler ve LNG'nin artan önemi en çok ABD'ye yaradı.
ABD, Avrupa Birliği’nin hızla artan talebi sayesinde 2022 yılında dünyanın en büyük LNG ihracatçısı oldu. Uluslararası Enerji Ajansı temmuz ayında yaptığı açıklamada ABD’nin Avrupa’daki yüksek talep, yüksek doğalgaz fiyatları ve artan ihracat kapasitesi sayesinde 2022’nin ilk yarısında dünyanın en büyük LNG ihracatçısı olduğunu duyurdu. ABD’nin LNG sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 70’i AB ve İngiltere’ye gidiyor
İspanya'ya yüzde 400 arttı
Ekonomim gazetesinin haberine göre, yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre ABD’nin Fransa’ya LNG ithalatı yüzde 300’ün, İtalya’ya yüzde 350’nin üzerinde ve İspanya’ya ihracatı ise yaklaşık yüzde 400 arttı.
Haziran 2022 itibariyle en fazla ABD LNG’si alımı yapan ülkeler Fransa, Hollanda, İspanya, Arjantin ve Güney Kore oldu. Geçen yılın başında ise bu ilk beş ülke Japonya, Çin, Güney Kore, İngiltere ve Brezilya’ydı. WoodMackenzie’nin geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda ABD’nin LNG ihracatının gelecek 10 yıl içinde üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.
2026'ya kadar uzun vadeli sözleşme kalmadı
Bu yıl dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olması beklenen Japonya’dan ise pazarın yeterli arz yatırımı olmaması nedeniyle giderek daha da sıkışacağına dair uyarı yapıldı. Japonya Ticaret Bakanlığı’nın Japon şirketlerle yaptığı bir ankete göre 2026’ya kadar üretilecek tüm uzun vadeli LNG sözleşmesi tedariği şimdiden satılmış durumda. Fiyatların sabit olması ve tedariğin güvenilir olması nedeniyle uzun vadeli LNG sözleşmeleri LNG alıcıları için kritik öneme sahip.
Alman basınında yer alan haberlere göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası yaptırımlar ve Kuzey Akım 1’de meydana gelen hasarla Rus doğalgazının Avrupa’ya akışlarında sorun olsa da, tankerlerle taşınabilen LNG akışlarında ise önemli bir artış var.
Montel Group’un Kpler gemi takip verilerinden yaptığı hesaplamalara göre Avrupa’nın Rusya’dan LNG ithalatı yılın ilk sekiz ayında yüzde 21 artışla 15.5 milyar metreküpe ulaştı ve ekimde yıllık yüzde 10 artışla 1.4 milyar metreküp daha ithalat yapıldı. Rystad Energy verilerine göre ise mart-ekim döneminde Rusya’nın Avrupa’ya LNG ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı.
Asya’nın da talebi yüksek seyretmeye devam ediyor ve 2021 yılında dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olan Çin’in enerji şirketi Sinopec geçtiğimiz günlerde Katar’la 27 yıllık bir LNG anlaşması yaptı ve yılda 4 milyon ton LNG’yi garantilemiş oldu. AB henüz Katar’la uzun vadeli LNG anlaşması yapamamıştı.
TIKLAYIN: Rapor: 2026'ya kadar uzun vadeli LNG kontratlarının hepsi satıldı