Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna tahılının sevkiyatı için Türkiye ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamasında, tahılın ulaşacağı ülkelerin sınırlandırılmasının gündeme getirilebileceğini söyledi.
Reuters’ın aktardığı habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ufukta görünen bir küresel gıda krizine karşı uyarıda bulundu.
Putin, Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nda Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Li Zhanshu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrai Oyun-Erdene ve Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing’in katıldığı oturumda konuştu.
Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna limanlarında bloke edilen tahılın ülkelere ulaştırılmasını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasına değinen Putin, “zengin Batılı ülkelerin” anlaşmadan avantaj sağlamaya başladığını söyledi.
Putin, “Eğer aracı ülke olarak Türkiye’yi Ukrayna’dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı yoksul gelişmekte olan ülkelere değil, Avrupa Birliği ülkelerine gider” dedi.
Putin, tahıl koridoru anlaşmasından bu yana yalnızca 60 bin ton tahıl taşıyan 87 geminin yoksul ülkelere ulaştığını söyledi. Putin, Batı’yı “sömürgeci devlet” gibi davranmakla suçladı ve “Tabii ki bu yaklaşımla mevcut gıda sorunlarının ölçeği genişleyecektir” dedi.
Putin, tahıl sevkiyatının ulaşacağı noktaları sınırlandırmak gibi seçenekleri değerlendireceğini ve konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşacağını söyledi.
Tahıl koridoru anlaşması, İstanbul'da yapılan toplantı ile 22 Temmuz Cuma günü Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalandı.
TIKLAYIN - Tahıl koridoru anlaşması nedir? Tahıl koridoru anlaşmasında ne amaçlanıyor?
Putin, tavan fiyat uygulanırsa Rus enerji kaynaklarının sevkiyatını durduracaklarını söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planlarına tepki göstererek, “Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğal gaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler.” dedi.
Rusya’nın enerjiyi bir silah olarak kullandığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini belirten Putin, “Bu tam bir saçmalık. Bize gelen talep doğrultusunda doğal gaz sevk ediyoruz. Eğer türbini verirseniz Kuzey Akım’ı yarın faaliyete geçiririz. Ama vermiyorlar.” dedi.
Putin, Ukrayna’nın, toprakları üzerinden Avrupa’ya giden Rus gazının giriş noktalarını kendisinin azalttığını, Yamal-Avrupa hattını ise Polonya’nın kapattığını söyledi.
Almanya’da Kuzey Akım 2’nin açılması için protestolar yapıldığına işaret eden Putin, “Tüketicilerin bu talebini paylaşıyoruz, hemen yarın hattı faaliyete geçirebiliriz ancak Kuzey Akım 2’ye yönelik yaptırımları biz uygulamıyoruz. Amerikalıların baskıları yüzünden yaptılar. Eğer gerekirse Kuzey Akım'ı faaliyete geçirebiliriz.” diye konuştu.