Gündem

Profesöre “taciz” cezası: Bale salonunda tacize 1 yıl 8 ay

Opera temsili sırasında bir kadını taciz ettiği iddiasıyla hapse mahkum edilen profesör hakkında daha önce de benzer suçtan soruşturma yapılmış

11 Ekim 2024 17:14
Asuman Aranca

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi profesörü Afşin Şahin’in, 2022 yılında Tosca isimli operanın temsili sırasında S.B. isimli bir kadını taciz ettiği iddiasıyla yargılandığı ortaya çıktı. Ankara 72. Asliye Ceza Mahkemesi, “Yoğun bir iş hayatım var, dikkatsizce başka koltuğa oturdum” diyerek savunma yapan Şahin’i “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel taciz” suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Şahin hakkında daha önce de benzer suçtan soruşturma açılarak takipsizlik kararı verildiği öğrenildi. Öte yandan S.B.’yi tacizden cezası ertelenen Şahin, fakültedeki görevine devam ediyor.

“Manyak herif ne yapıyorsun?”

T24’ün ulaştığı dosyaya göre, dava konusu olay 6 Mart 2023 tarihinde yaşandı. S.B. isimli kadın Ankara Devlet Opera ve Bale Salonu’ndaki Tosca isimli operanın temsilini izlemeye gitti. Satın aldığı bilete ait koltuğa oturan kadının yanına oyunun başlamasına çok kısa bir süre kala orta yaşlı bir erkek oturdu. Temsil başladıktan bir müddet sonra S.B., yanında oturan adamın montunun, bacağına değdiğini fark etti. Montu eliyle iten kadın, yanındaki adama dikkat etmesini söyledi. Bir müddet sonra temsile ara verildi. İkinci bölüm başladığında S.B., bu defa tekrar yanına gelerek oturan adamın yüzünde maske olduğunu gördü. Bir süre sonra bacağında yine bir temas hisseden kadın, yanında oturan adamın montunun altında elleriyle hareketler yaptığını ve inleme sesleri çıkardığını fark etti. Önce adamın rahatsızlandığını düşünen S.B., daha sonra bacağında adamın elinin olduğunu ve adamın cinsel amaçla ses çıkarıp dokunduğunu fark etti. Bunun üzerine S.B. ayağa kalkarak “Manyak herif ne yapıyorsun?” diyerek bağırdı.

Kendi koltuğuna oturmadı

Panikleyen adam montunu alarak koşar adım salondan çıktı. Adamın peşinden hızla çıkan S.B., durumu dışarıdaki görevlilere aktardı. S.B’yi taciz eden adamı tespit eden görevliler, bu kişinin biletine tahsisli olan koltuk yerine başka bir koltuğa oturduğunu belirledi. Yaşadıklarının ardından S.B., kendisini taciz eden kişi hakkında şikayetçi oldu. Başlatılan soruşturma kapsamında S.B.’yi taciz eden kişinin Hacı Bayram Veli Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi profesörü Afşin Şahin olduğu belirlendi. Ankara Başsavcılığı da Şahin hakkında Haziran 2023’te “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel taciz” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

“Çok yoğun iş hayatım var”

Dava Ankara 72. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada ifade veren Şahin, suçlamaları kabul etmedi ancak bilet aldığı koltuğa neden oturmadığını da açıklayamadı. Şahin ifadesinde “Bahsedilen gösteriyi izlemek için o salona gittim ancak bilet aldığım koltuğa oturmadım, bileti en ön sıradan almıştım fakat salona girdiğimde rastgele bir yere oturdum ancak müştekiyi hiç görmedim, karakolda görüntülerim gösterildi, o kişi benim ayrıca bahsedilen koltuğun ödemesi benim kredi kartımla yapılmıştır. Bunlara cevap verdim fakat yoğun bir iş hayatım var, dikkatsizce bir koltuğa oturdum. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

“Dikkatli olun”

Müşteki sıfatıyla beyanına başvurulan S.B. ise, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben B-33 nolu koltukta oturuyordum, A sırasının bir arka sırasıdır, koltuğumun yanındaki B35 ve yan tarafına 2 kadın oturdu, onlarla aramızda bir boş koltuk kaldı. Gösteri başlamadan önceki son saniyelerde sanık gelip o kadınlarla konuşup aramızdaki boş koltuğa oturdu. Bu nedenle onlarla tanışıyor olabileceğini düşündüm. İlk oturduğunda maskesizdi, kocaman bir şişme montu vardı, montu sağ bacağıma temas etti, elimle sertçe itekledim ancak yine temas etti, hatta bu sırada bana dönüp sizi rahatsız ediyor mu dedi. Ben de ‘şimdilik rahatsız etmiyor dikkatli olun’ tarzında konuşma yaptım, 1. bölüm bitti, ara verdik.

“Eli bacağımdaydı”

2. bölüm başladığında gelip yanıma oturdu. Bu sefer yüzünde maske vardı, montu kucağındaydı. Sürekli montuyla uğraşıyordu, elleri montunun altında bir hareketlilik vardı, bir ara inleme sesleri geldi, ben birkaç defa dönüp baktım, fiziksel bir rahatsızlık geçirdiğini düşündüm, gözleri kapalı inleyerek bir öne bir arkaya sallanıyordu ancak ilk oturduğu sırada yanındaki kadınlarla konuştuğu için onların tanıdığı olabileceğini ve rahatsız olsa onların müdahale edeceğini düşünerek temsili izlemeye devam ettim. Ancak sanıktan ses gelmeye devam ediyordu, bu sırada bacağıma bir temas oluyordu fakat ben yine montun dokunduğunu zannettim, daha sonra daha ciddi bir şekilde bacağıma bir temas hissettim. Eğilip baktığımda montu kenara ittiğimde eli 5 parmağıyla sağ bacağımın üstünde duruyordu. Elinin bacağımın üzerinde durması, ancak önceki hareketleri ve çıkardığı sesler ile cinsel amaçla dokunduğunu anladım ve bunun üzerine ‘Manyak herif ne yapıyorsun?’ diyerek bağırdım. Hızla montunu toplayıp kaçtı.

“En öndeki koltuğuna oturmamış”

Yanındaki kadınlara bu kişiyi tanıyıp tanımadıklarını sordum, ‘Son saniye gelip bizden yerimizi istedi, bu yere gelecek kişi gelmediği için biz de kabul ettik’ dediler. Bu sırada ikinci ara başladı. Hızla dışarı çıktım, bağırarak sanığı tarif ettim. Yanıma görevliler geldi, sanığı tarifimden hemen tanıdılar, bu kişi A16 nolu bilete sahip kişi dediler çünkü gösteri ilk başladığında kendi bileti en önde olmasına rağmen arkalara oturmuş, koltuğun gerçek sahibi gelince yerinden kaldırılmış. Güvenlikler kaçak seyirci olduğunu düşünerek biletini sormuş, biletini vermek istemeyince elinden çekip bakmışlar, A16'yı göstermelerine rağmen sanık benim yanıma oturmuş, ancak görevliler ışık kapandığı için tekrar uyarıya gelmemişler, olayı onlardan bu şekilde öğrendim, ertesi gün kamera görüntülerinden teşhis ettim, karakola başvurdum”

Tanık M.G.: Hastalandı zannettim

Duruşmada, S.B.’nin beyanlarının ardından Afşin’in yanında oturan diğer 2 kadın da tanık olarak dinlendi. Tanık M.G., ifadesinde, o gün N.S ile temsili izlemek için Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne temsili izlemeye gittiklerini, aslında üç kişilik bilet aldıklarını ancak ağabeyinin rahatsız olması nedeniyle gelemediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu sırada bir bey geldi, burası boş mu diye sordu. Ben de bize ait olduğunu söyledim. Bana ‘Benim yerime oturmuşlar’ diyerek doğrudan yanımdaki boşluğa oturdu. Bu durumu çok yadırgadım ancak ne olduğunu konuşamadan ışıklar kapandı, müzik başladı, ben de başka birşey söylemedim. Bir süre sonra yan koltukta hareketlenmeler hissetim, yanımdaki kişi kalkıyor, oturuyor çok değişik nefes alıyordu, hastalandı zannettim, perde arasında çıktı gitti, geri geldiğinde aynı hareketler devam ediyordu, sonra daha ışıklar açılmadan aniden fırladı gitti, sonra bir bayan sesi duydum. Manyak veya edepsiz gibi bir şey söyledi. Sonra ışıklar yandı, olayı öğrendim.”

“Panikleyerek salondan çıktı”

Tanık B.D. ise ifadesinde, ikinci perdenin yarısında “bir nefes sesi, derin inleme sesi ve hareketlilik” duyduğunu belirterek, müşteki S.B. ve tanık M.G.’yi doğruladı. Tanık olarak dinlenen opera çalışanı S.K. de seyircilerin yerleşmesinden görevli olduğunu belirterek, “Bir seyirci kendi yerinde başka bir kişinin oturduğunu söyledi. Gittiğimde maskeli bir erkek seyirci en arkanın bir önünde yanlış yere oturmuştu, elinde bilet olduğunu anladığım bir kağıt vardı, kendisine yerini sordum. Ön sıralarda bir bileti vardı. Ön taraftaki arkadaşıma yönlendirdim, onunla konuşmaya başladı ancak yine kendi yerine oturmadı. İkinci sırada bir yere oturdu. Bu sırada ışık söndüğü için müdahale etmedim. Sonrasında salondan çıktığım için görmedim” dedi. Diğer görevli E.M de benzer ifadelerde bulunarak, “Temsilin ara vermesine 5 dakika kala biz fuaye alanında oturuyorken sanığın panikleyerek koşarcasına hızlı bir şekilde salondan çıktığını gördük, sonra temsil ara verdi, S.B. Hanım koşarak yanımıza geldi, eli ayağı titriyordu, tacize uğradığını anlattı” diye konuştu.

“Her defasında bir kadının yanına oturdu”

Yapılan yargılama sonucunda Mahkeme, Afşin Şahin’i “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel taciz” suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum ederek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, daha önce Şahin ile tanışıklığı ve husumeti olmayan S.B.’nin gerçek dışı bir beyanda bulunması için somut bir sebebinin olmadığı belirtilerek, yine tanışıklığı olmayan tanıkların da mağdur S.B.’nin beyanını destekler nitelikte beyanda bulundukları belirtildi. Kararda şöyle denildi:

“Her ne kadar akademisyen olduğunu bildiren sanığın böyle bir suçu işlemeyeceği yönünde savunma yapılmış ise de yine benzer şekilde akademisyen olan sanığın temsil izlemek için girdiği salonda tanıklar tarafından ayrı ayrı uyarılmasına rağmen iki defa yanlış koltuğa oturmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, sanığın bu gösteri için iki defa yanlış koltukta ve her defasında bir kadının yanına oturduğu, olay tarihinde orada olduğuna ilişkin dosya içerisindeki görüntü izleme tutanağı ve sanığın biletin sahibi olduğuna yönelik kredi kartı kayıtlarının örneği dikkate alındığında yine sanığın olay yerinde olduğuna yönelik olay anlatımına göre, eylemi sanığın gerçekleştirdiği hususunda bir şüphenin kalmadığı, böyle bir eylemin gerçekleşip gerçekleşmediği bakımından ise yukarıda açıklanan gerekçelerle mağdur ve tanıklar anlatımının yeterli vicdani kanı ve hukuki anlamda somut delil niteliğinde olduğu yine sanığın UYAP sisteminden yapılan incelemelerde benzer suçtan kapalı dosyasının varlığı dikkate alındığında eylemi gerçekleştirmeye eğilimli olduğu, olay meydana geldikten sonra ise hızla olay yerini terk ettiği anlaşılmakla atılı suçu işlediği sabit kabul edilmiştir”

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'