Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, 2025 yılı için Türkiye ekonomisinde ciddi durgunluk öngördüğünü belirtti.
Kozanoğlu, "2023 seçimleri aslında toplumda önemli bir değişimin olacağına dönük büyük umutlar ve beklentiler doğurmuştu. Şu anda hâlâ onun hayal kırıklığını yaşadığımızı düşünüyorum. Narkoz etkisi dediğim, kısa dönemli işlerin yolunda gittiği algısı yaratıldı. Ama insanlar artık uyandı," ifadelerini kullandı.
"Maaşlar ve aylıklar enflasyonun gerisinde kaldı"
Kozanoğlu, bu yıl tüm ücretli kesimlerin reel gelirlerinde erime olacağını, yaşam standartlarının düşeceğini ve vatandaşların artan borçlanma eğilimine gireceğini vurguladı. Nefes'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Enflasyonun Merkez Bankası’nın yüzde 21’lik yıl sonu hedefine ulaşmasının zor göründüğünü belirten akademisyen, asgari ücret, emekli ve memur maaş zamlarının enflasyonun gerisinde kaldığını ifade etti. Tüketici fiyatlarının yüzde 44,38 artarken, ortalama enflasyonun yüzde 58 civarında gerçekleştiğini dile getirdi.
"Bu yıl, özellikle orta ve alt gelir grubunun kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde borçlanma oranlarında ciddi artış bekliyoruz. 2018’de borçların ödenemediği döneme benzer bir durum yaşayabiliriz," diyen Kozanoğlu, gelir ve servet dağılımındaki uçurumun giderek derinleştiğini sözlerine ekledi.
Radikal dönüşüm
Kozanoğlu, Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin devam etmesi halinde, yolsuzluk ve haksızlıkların sürmesi nedeniyle vatandaşların gelecek umudunun azalacağını belirtti. "Türkiye ekonomisindeki bütün dengeler bozulmuş ve daha da bozulma yolunda. Radikal bir dönüşüm olmadan toplumun geleceğe umutla bakması mümkün olmayacak," diyerek uyardı.
Ekonomide beklenen yavaşlamanın, yıl sonuna doğru stagflasyona yol açacağı ve 2025’te ekonomik büyümenin yüzde 2’nin altında kalabileceğini öngören Kozanoğlu, işsizliğin yüzde 15’e ulaşacağını tahmin etti. Ayrıca, orta ve alt gelir grubunun borçlanma seviyelerinde ciddi artış yaşanacağını ve bu durumun tahsil edilemeyen borçlarda sıçrama yaratacağını belirtti.
Düdüklü tencere benzetmesi
"Emekli hareketi ivme kazandı. Asgari ücretli de mutlu değil. Bir düdüklü tencerenin ısınması gibi her an patlamaya hazır bir durum var," diyen Kozanoğlu, ekonomik zorlukların toplum üzerinde uzun vadeli etkileri olacağını ifade etti.
Kozanoğlu, yüksek faiz oranları, düşük arz ve belirsiz piyasa koşullarının enflasyonun kontrol altına alınmasını zorlaştırdığını, tüketici beklentilerinin ve ithalatın artmasının da fiyatları yukarı çektiğini belirtti. (Nefes)
Tek tıkla Zeugma Müzesi’ni kazı başkanının anlatımıyla gezin |