T24 Dış Haberler
Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in, ölmeden birkaç gün önce çekildiği belirtilen, hayatına tehditlerle ilgili konuştuğu bir videosu yayınlandı.
Wagner'le bağlantılı olduğu bilinen Gri Bölge Telegram kanalından paylaşılan videoda Prigojin, ''Hayatta olup olmadığımı, nasıl olduğumu soranlara. Şu anda ağustosun ikinci yarısında bir hafta sonundayız. Ben Afrika'dayım'' diyor.
Prigojin, videonun devamında, ''Benim tasfiyem, özel hayatım, işlerim ve başka şeyler hakkında spekülasyon yapanlara şunu diyeyim: Her şey yolunda'' ifadelerini kullanıyor.
Videoda Prigojin'in hareket eden bir araçta olduğu görülürken, tam lokasyonu paylaşılmadı.
Wagner, 21 Ağustos'ta Prigojin'in Afrika'da çekilmiş bir videosunu paylaşmıştı.
Tarihe yaptığı referans nedeniyle Prigojin'in arabadaki videosunun 19 veya 20 Ağustos'ta çekilmiş olabileceği düşünülüyor.
23 Ağustos'ta uçağı Tver üzerinde düşen Prigojin, hayatını kaybetmişti. Batılı kaynaklar, Prigojin'in Moskova'ya karşı ayaklandığı için öldürüldüğünü düşünüyor. Moskova ise bu iddiaları reddediyor.
Prigojin kimdir?Yevgeni Prigojin, 2014'te Wagner paralı asker grubunu kurdu ve liderliğini üstlendi. Wagner grubu önce 2014'te Donbass'ın işgalinde, daha sonra da Orta Doğu ve Afrika'daki çatışmalarda oynadığı rollerle dünyada tanınmaya başladı. Grup, özellikle Libya İç Savaşı'ndaki faaliyetleriyle Türkiye medyasında da sıkça yer aldı. Wagner, Ukrayna savaşında da yer aldı ve varlığı boyunca insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi. Suç kaydı olan varlıklı bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e catering hizmeti verdiği için "Putin'in şefi" diye tanınıyordu. AyaklanmaHaziran'da Priigojin, Rus ordusunun kendi savaşçılarını hedef aldığını ve 2 binini öldürdüğünü iddia ederek Rus Silahlı Kuvvetleri'nin elitlerini devirme sözü verdi ve bir süredir ordu ile Wagner arasında devam eden gerilim patlama noktasına ulaştı. Moskova'ya doğru yürümeye başlayan Wagner askerleri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu'yu ele geçirdi. 23 Haziran'da başlayan ayaklanma, 24 saatten kısa sürdü. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda Kremlin ile Prigojin arasında yapılan görüşmeler sonucunda Wagner ilerlemesini durdurdu. Anlaşma kapsamında suçlamalar düşürüldü ve Prigojin, Wagner üyeleriyle birlikte Belarus'a geçip Minsk'in ordusunu eğitmeyi kabul etti. Prigojin, ayaklanmadan sonra genellikle sessizliğini korudu. |