ABD merkezli haber sitesi Politico'da yayımlanan "Orta Doğu'nun kripto paradoksu" başlıklı yazıda, "otoriter yönetimlerin hakim olduğu" Orta Doğu'nun "otoritere meydan okuyan" kripto paralarda geleceği gördüğü belirtildi.
Politico'nun haberinde, Chainalysis'in yaptığı bir araştırmaya göre, Orta Doğu'daki kripto işlemlerin hacminin diğer bütün bölgelere göre daha hızlı arttığı sonucuna ulaşıldığı paylaşıldı. Yazıda, bölge ülkelerinin Bitcoin ve kripto paralara getirdiği yasaklara rağmen ilginin sürdüğü aktarıldı.
"Dünyadaki en kötü enflasyon"
Orta Doğu'da kripto paralara en büyük ilginin Türkiye'de olduğu belirtildi. Türkiye için "dünyadaki en kötü enflasyona sahip ülke" nitelemesi yapılırken, Türkiye'nin geçen yıl kripto para ödemelerini yasaklamasına rağmen kriptoya ilginin sürdüğü belirtildi.
Enflasyonun çok yüksek olduğu, bankacılık sisteminin ise krizden geçtiği Lübnan'da ise kripto paralarla ödeme yapmanın yasa dışı olmasına rağmen Bitcoin ve Tether'in, Lübnan vatandaşları için önemli bir alternatif olduğuna vurgu yapıldı.
Suudi Arabistan'da kadınlar ön planda
Bölgenin petrol zengini ülkesi Suudi Arabistan'da ise kadınların, erkek akrabaları ya da tanıdıklarının gözetimine tabii olan banka hesaplarına alternatif olarak gizlice Bitcoin'i kullandığı belirtildi. Coinbase danışmanı John D’Agostino, bölgede giderek büyüyen ilgi için "Hükümetlere güvenin az olduğu yerlerde blockchain teknolojisine daha agresif bir adaptasyon, hükümetlere güvenin yüksek olduğu yerlerde ise daha az adaptasyon görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Haber için değerlendirmelerde bulunan aktivist Fadi Elsalameen ise "Bitcoin'in adaptasyonu Orta Doğu'da tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Ancak, Bitcoin kullanıcılarına yönelik sert politikalar nedeniyle sessiz ilerliyor" ifadelerini kullandı.