Politico, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri öncesi kapağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıdı. Dergi, kapakta "Avrupa Birliği neden Erdoğan'ı seviyor" ifadesini kullandı.
Politico dergisinin Avrupa baskısı, Türkiye’de yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesi kapağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıdı. Erdoğan’ın demir tellerle resmedildiği kapak üzerinde “Avrupa Birliği neden Erdoğan’ı seviyor?” ifadeleri yer aldı.
Politico’nun Twitter hesabındaki kapak tanıtımında ise “Türkiye'de otokratik lider iktidardayken, AB'nin ülkenin kendi saflarına katılma olasılığıyla boğuşması gerekmiyor. İktidar değişikliği bu dinamiği değiştirebilir” ifadeleri yer aldı.
Dergide yer alan Suzanne Lynch imzalı analizde, Batılı liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ters düştüğü pek çok nokta olduğu belirtilirken “Ancak Avrupa Birliği liderlerinin yaşlanan liderin, merkez adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı kaybetmesi durumunda özellikle özleyeceği bir sebep var” ifadeleri yer aldı. Analizde, Erdoğan’ın iktidarda olduğu son yıllarda giderek otoriterleşen bir yönde ilerlediği, AB’nin bu durum karşısında 'Türkiye’nin kendi saflarına katılması sorusunu' sürüncemede bırakmasını sağladığı belirtildi.
Analiz şu ifadelerle devam etti:
“Pek çok Avrupalı siyasetçi için Erdoğan, AB'nin Ankara ile üyelik konusunda herhangi bir ciddi tartışmayı meşru bir şekilde dışlamasına izin veren yararlı bir siyasi engel oldu.”
Türkiye’de iktidar değişiminin bu durumu değiştirebileceği belirtildi.
“Hükümet değişikliği Türkiye ve Batı arasındaki ortaklığa muhtemelen yeni bir soluk getirecektir” ifadelerinin yer aldığı analizde Kılıçdaroğlu’nun AB üyelik sürecini yeniden başlatmak istediği ve Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma yükümlülüğü altına sokacağını söylediği hatırlatıldı.
Analizde Millet İttifakı’nın Avrupa Birliği ile yeni ilişkiler yönünde vurgularına rağmen Kıbrıs gibi altta yatan sorunlar nedeniyle Avrupa’da Türkiye’ye kapıları açmaya istekli ülke sayısının az olabileceği belirtildi.
Brüksel'deki üst düzey bir AB diplomatı konuyla ilgili, "AB üye devletlerinin Türkiye'nin AB üyeliğini düşünmeye yakın olması hiçbir şekilde mümkün değil" dedi.
Düşünce kuruluşu National Security Studies’ten üst düzey araştırma görevlisi Gallia Lindenstrauss, iktidar değişimi durumunda vize serbestisi ya da gümrük birliği anlaşmasında güncelleme gibi adımlar olabileceğini ancak daha ötesini beklemediğini söyledi.