Ekonomi

Özgür Demirtaş'tan gelire göre fatura uygulamasına tepki: Duble haksızlık olur

21 Eylül 2024 10:06

T24 Haber Merkezi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, gelire göre doğalgaz ve elektrik faturası uygulamasın "duble haksızlık" olacağını belirterek, "Türkiye’de vergi adaleti sağlanmadan bu yapılmamalı" dedi. 

TIKLAYIN - Enerji Bakanı Bayraktar: Yüzde 3'lük bir dilim yüksek tüketim grubu var, onlara "elektriğin maliyeti budur, bu maliyeti ödeyin" diyeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayında gelire göre doğalgaz ve elektrik faturalandırmasıyla ilgili detayları anlattı. Destek gruplarını doğru tanımlamanın önemli olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Belli bir seviyenin üzerine ulaşmış bir tüketici üst gelir durumunda tüketici. Evinde bulunan elektrikli cihazların çok olduğunu düşünelim. 400-500 kilovat diyelim. Burada destek gruplarını doğru tanımlamak önemli. Bu bizim OVP programında var. 2024 tüketimlerine bakarak uygulamaya geçmek istiyoruz.

"2025 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz"

Türkiye'de yaklaşık 36 milyon civarında abone var. Yüzde 3'lük bir dilim yüksek tüketim grubu olabileceğini düşünüyoruz. Onlara 'elektriğin maliyeti budur, bu maliyeti ödeyin' diyeceğiz. Üzerinde çalışıyoruz. 2025 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu tüketim grubunun, tüketimin veya talebin fiyat esnekliği diye bir kavram vardır. Bu sizin gelir seviyenizle, konforunuzla, beklentinizle alakalı bir şey.

Doğrusu böyle bir tüketim grubunun bu maliyetlere katlanabilmesinin uygun olduğunu, destek gruplarını daha rahatlatacağını söyleyebilirim. Burada öngöremediğimiz şeyler olabilir. Kırsalda 1 sayaçtan belki 3 aile, baba ve 2 oğlu aynı yerde oturuyor Netice itibariyle tüketimleri o rakamı geçmiş olur. Hassas süreçler olduğu için titiz çalışma yapmamız lazım. Çalışma bittikten sonra kamuoyuyla paylaşmamız daha doğru olur. İstisnaları hesaba katarak hata yapmamaya çalışıyoruz. İşin özünde maliyetine katlanabilecek grupların maliyet esaslı fiyatlandırmaya geçmeyi hedefliyoruz."

Prof Dr. Özgür Demirtaş: Duble haksızlık

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, hükümetin uygulamak için hazırlık yaptığı gelire göre faturalandırma projesine karşı çıktı. Uygulama için "Son derece yanlış" diyen Demirtaş, "Türkiye’de vergi adaleti sağlanmadan bu yapılmamalı. Vergisini ödemeyen milyonlarca insana bir de ucuz elektrik mi kullandıracaksınız? Duble haksızlık yani" ifadelerini kullandı. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?