Oyunculuk sektörünün tekelleştiği eleştirilerine oyuncu Sedef Şahin de katıldı. “Mesele yetenek değil, hangi menajerlik şirketiyle çalıştığın” diyen Şahin, “Güçlü olan güçsüz olanın kafasını eziyor” dedi. “Sadece menajerler tekelleşmeye aracı olmuyor, sözü geçen büyük oyuncular da bu tekelleşmeye su taşıyor” diyen Şahin, “Sektöre adil bir düzen gelmesi gerekiyor" diye konuştu.
7 Ocak'ta "Ezel" isimli bir sosyal medya kullanıcısının gazeteci Fuat Uğur'un 26 Eylül 2024'te TV 100'de yazdığı bir yazının bir bölümünü paylaşması üzerine dizi sektörüne dair ciddi bir tartışma gündeme geldi. Sektörün tekelleştiğini iddia eden Uğur, belli başlı birkaç menajerlik ajansına bağlı olmayanların sektörde şansı olmadığını belirterek, sektörü elinde tutan birkaç isim olduğunu iddia etti. Tartışmaların devamında Rekabet Kurumu, kast ajansı ve menajerlik alanlarında faaliyet gösteren 21 teşebbüse soruşturma açılmasını kararlaştırdı.
“İşler başka türlü yürüyor”
Yaşananlara ilişkin olarak Sabah gazetesinden Tuba Kalçık’a konuşan Sedef Şahin, şunları kaydetti:
“12 yaşımdan beri TV'de oyunculuk yapıyorum. Hayatımı bu mesleğe adadım. 7-8 yıl öncesine kadar sürekli iş yapıyordum ama uzun süredir ekranda mesleğimi yapamıyorum. 3 sene önce de sektörden vazgeçtim. Tiyatroya yöneldim. Oyunculuk dışında yapacak başka bir şeyim yok. Eskiden sektör çok daha temizdi. Şimdi işler başka türlü yürüyor.
“İşim çok defa elimden alındı”
İşim çok defa elimden alındı. Çok usta diye bilinen bir kadın oyuncu mesela benim diziyle anlaşmama rağmen kendi tanıdığı başka bir oyuncuyu benim rolüme koydurdu. Bu kadının bana yaptığı şiddet değil mi? Ekmeğimle oynandı. Sadece menajerler tekelleşmeye aracı olmuyor. Sözü geçen büyük oyuncular da bu tekelleşmeye su taşıyor. Kendi istedikleri oyuncuları başkasının ayağını kaydırarak rolü onlara verdiriyor. Dişlerim kısa diye rol vermeyenler bile oldu. O kadar saçma sebepler sunuyorlar. Sektörde büyük bir adaletsizlik var. Ben adalet istiyorum. Eşit şartlarda mesleğimizi yapamıyoruz. Özellikle büyük bütçeli işlerde menajerler kadroyu hep kendi oyuncularıyla dolduruyor. Büyük menajerlik şirketleri zaten sektördeki güçlü yapımcıların yanına çadır kurmuş durumda. Projeler de hep belli isimler üzerinden dönüyor bu yüzden. Zaten büyük menajerlik şirketlerine girmek de kolay değil. Kapıları bizim gibi oyunculara kapalı.
“Bizim gibi sadece mesleğini yapmaya çalışanların şansı yok ne yazık ki”
Bizim gibi sadece mesleğini yapmaya çalışanların şansı yok ne yazık ki... Bunu herkes biliyor. Kimse bilmiyorum demesin. Rekabet Kurulu tekelleşmeye yönelik soruşturmaya başladığı zaman çok heyecanlandım açıkçası. Adil bir düzen gelmesi gerekiyor sektöre. Eğitmenlik yaptığım için biliyorum, yeni nesildeki oyuncular menajer bulamıyor. 'Hocam ne yapacağız?' diye bize soruyorlar. Çok yetenekli oyuncularımız var ama fırsat verilmediği için kendilerini gösteremiyorlar. Bir projede önce başroller belirleniyor. Başroller de zaten belli menajerlik şirketlerinin oyuncuları arasından seçiliyor.
“Bizim gibi deneyimli oyunculara yer bile kalmıyor”
Bizim gibi deneyimli oyunculara yer bile kalmıyor. Mesele yetenekli olmak değil, mesele hangi menajerlik şirketinin oyuncususun? Güçlü olan, güçsüzün kafasını eziyor.
2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi |