Oy ve Ötesi Derneği, seçim sürecinde hedefledikleri faaliyetleri anlatan bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 100 bin gönüllü ile seçim günü sandıkların tümünden bilgi toplamayı hedeflediğini belirten Oy ve Ötesi Derneği, depremden etkilenen seçim bölgelerine özel bir çalışma yapacağını paylaştı. KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, "Bu seçimlerin belirlenmesi gençlerin sandığa gidip gitmemekle belli olacak. Bizim 30 yaş altı 20 milyon genci sandığa götürmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.
Oy ve Ötesi Derneği, Kağıthane'de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Oytun, Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan ve KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır katıldı. Oy ve Ötesi Derneği, seçim gününe yönelik eğitimler, optik karakter tanıma teknolojili mobil uygulamaları üzerinden sandık verisi sağlama faaliyetleri yürüteceğini açıkladı.
100 bin gönüllü ile seçim günü sandıkların tümünden veri toplamayı hedefleyen Oy ve Ötesi Derneği, depremden etkilenen seçim bölgelerine özel bir çalışma yapacağını da belirtti. Buna göre, Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi ile donatılmış bir mobil tutanak okuma uygulaması nisan ayında gönüllülere sunulacak. Metin görüntülerini, makine tarafından okunabilen bir metin formatına dönüştüren OCR teknolojisi ile fotoğrafı çekilen sandık tutanaklarının verileri otomatik olarak sayısal hale getirilecek. 50 büyük şehirde seçim kuralları, gönüllü sandık müşahitliği ve tutanak verisi toplama süreçlerine dair güncel bilgileri kapsayan eğitimler vermeye hazırlandığını duyurdu.
KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır
"Herkesin sandığa gitmesini sağlamamız gerek"
KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır "Bugün 6 milyon genç ilk kez oy kullanacak. Onlar ideoloji yerden değil kendi hayatlarından bakıyorlar. Bu seçimlerin belirlenmesi gençlerin sandığa gidip gitmemekle belli olacak. Herkesin sandığa gitmesini sağlamamız gerek. Eğer 40 yaş üstü seçmenler kalırsa seçim yapmamıza gerek kalmaz. Bizim 30 yaş altı 20 milyon genci sandığa götürmeye ihtiyacımız var" dedi.
"Bu seçimde hedefimiz en az yüzde 80’ine ulaşmak"
Diken'e konuşan Oy ve Ötesi'nin yönetim kurulu başkanı Erim Orkun, “200 bin sandık var, kolay bir hedef değil. Ne kadar gönüllümüz olursa o kadar sahada olacağız. Bir önceki seçimlerde yüzde 65 oranında sandık sonuçlarına ulaşmıştık. Bu seçimde hedefimiz en az yüzde 80’ine ulaşmak.” dedi.
"19:00 civarında elimizde"
Şu ana kadar il ve ilçe sorumlularını oluşturarak ön çalışmaları tamamladı kuruluş, bugünden itibaren (17 Mart) gönüllülerin kayıt işlemlerine başladı. Erim Orkun, seçim günü organizasyonu ve bilgilerin toparlanmasını sağlayacak yeni bir uygulama geliştirdiklerini belirtti. Gönüllüler tutanak fotoğraflarını bu uygulama üzerinden Oy ve Ötesi’ne iletebilecek.
Orkun “Eğer 200 bin gönüllüye ulaşırsak, seçim akşamı saat 19:00 civarında seçim sonuçları elimizde dijital halde olacak” dedi.
"Siyasi partilerle paylaşılacak"
Oy ve Ötesi bu verileri yayımlamayacak, siyasi partilerle paylaşacak: “Biz bir yayıncı kuruluş değiliz, sivil toplum kuruluşuyuz. Hedefimiz siyasi partilere ve seçim sürecinde çalışan kurumlara destek olmak. Dolayısıyla bu dataları siyasi partilerle paylaşıyor olacağız.”