Balıkesir’de cuma günü yaşanan ve ikisi çocuk 5 kişinin hayatını kaybettiği otobüs yangını sonrası ‘ihmal’ ve ’10 numara yağ kullanımı’ iddiaları gündeme geldi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Kamil Koç firmasına ait otobüste çıkan yangın, kahve makineleri ve su soğutucusunun olduğu orta kısımda başladı. Ancak bu anlatımlar bir ilk değil. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, " Otobüslerde ciddi anlamda elektronik ekipman var. Klima, televizyon, internet, prizler… Bu yükü artırdı. Otobüs motorları 24 W elektrik üretebilecek kapasitede. Bu ihtiyaçları karşılamak için 220 W üretebilmeniz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Gazete Duvar'ın haberine göre, daha birkaç gün önce, İstanbul’dan İzmir’e yine Kamil Koç firmasına ait bir otobüsle yolculuk yapan Mert Ayhan yaşadıklarını şöyle anlattı, “Bursa civarında yolculuk ediyorduk. Orta kapının önünde su ısıtılan bölümden çıtırtı sesleri geldi. Mıcırlı yoldan geçtiğimizi düşündüm. Daha sonra koku da gelince yangın olduğunu anladık.”
“Muavin ve şoför pet şişelerle su döktüler. Söndüremeyince kettle’la su döktüler. Dumanlar çıkıyordu. Söndürdükten sonra yola devam ettik. 200 metre sonra trafik polisi de durdurdu. Bir süre şoförle konuştular ancak daha sonra yola devam etmemize izin verdiler.”
Söz konusu yangınların otobüsün aynı noktasında başlaması ve geçmişte yaşanan 10 numara yağ kullanımı tartışmalarıyla ilgili Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener şunları söyledi, “Balıkesir’de yaşanan yangın sonrası arkadaşlarımız olay yerine gittiler. Bilirkişi heyeti ve savcılık incelemelerine devam ediyor. Konuşmak için erken ama 10 numara yağ kullanımından kaynaklanma ihtimali yok denecek kadar az.”
"Elektronik ekipman kullanımı yükü arttırdı"
Otobüslerdeki yoğun elektronik ekipman sayısına dikkat çeken Yener, “Yeni nesil motorlarda 10 numara yağ kullanırsanız aşırı ısınmadan ötürü motorlardaki yangın önleme sistemi devreye girer. Motor bloke olur ve ‘beni sağa çek’ der. O yüzden yaşanan bu olaylarda yağ kullanımı ihtimalini yok denecek kadar düşük görüyorum. Otobüslerde ciddi anlamda elektronik ekipman var. Klima, televizyon, internet, prizler… Bu yükü artırdı. Otobüs motorları 24 W elektrik üretebilecek kapasitede. Bu ihtiyaçları karşılamak için 220 W üretebilmeniz gerekiyor. Bunun için de kullanılan inventör var. Aşırı yüklenme olabiliyor bu işleyişte. Diğer yangın haberlerinde de duyarsınız ihtimal olarak ‘acaba yangın elektrik kontağından mı yoksa gevşemeden mi çıktı’ diye. Raporları bekleyeceğiz” diyerek yangınların aşırı elektrik kullanımından kaynaklanmış olabileceğine işaret etti.
"Kapıların otomatik açılacağı bir sistem getirilmeli"
Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım ise konu hakkında şunları söyledi, “Balıkesir’de yaşanan acı olayda öğrenebildiğimiz kadarıyla kapının geç açılması durumu söz konusu. Yolcular otobüsü boşaltma konusunda sıkıntı yaşıyorlar ve arkada kalan yolcular hayatını kaybediyor. Kapılar merkezden kontrol ediliyor. Arıza esnasında kapının otomatik açılacağı bir sistem getirilmeli.”
"Söndürme sistemi önerimizi bakanlık kabul etmedi"
Yıldırım ayrıca alarm sisteminin yeterli olmadığını belirterek, “Yolcu araçlarında Yangın Alarm Sistemi zorunlu, Yangın Söndürme Sistemi’nin de zorunlu olması gerekiyor. Bununla ilgili başvuru yaptık, Sanayi Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. Yangın Söndürme Sistemi ve başka önlemler için katılımcı bir anlayışla hareket etmeliyiz. Bir insanımız daha hayatını kaybetmesin istiyoruz. Bununla ilgili tüm bürokratik engeller kaldırılmalı” diyerek söndürme sistemi zorunluluğuna işaret etti.