Gündem

Öğrenci affı nedir, başvuru ne zaman, başvuru şartları neler?

Öğrenci affının yürürlüğe girmesinin ardından ilgili kişiler, öğrenci affı ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, öğrenci affı nedir, başvuru ne zaman, başvuru şartları neler?

26 Ağustos 2022 14:19

Üniversitelerden daha önce ilişiği kesilenlerle, bir programı kazandığı hâlde kayıt yaptıramayanların okullarına geri dönebilmesine imkân sağlayan düzenleme, 5 Temmuz'da Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yüksek öğrenimi yarıda kesilen öğrencilerin, öğrenci affı ile okullarına geri dönebileceği açıklandı. Bu kapsamda üniversiteler, öğrenci affı başvuruları almaya başladı. Peki, öğrenci affı nedir, kimleri kapsıyor, başvuru şartları nelerdir?

Öğrenci affı nedir?

Türkiye'de Yükseköğretim öğrencileri için ceza aflarının, çeşitli nedenlerden dolayı yükseköğretim kurumlarıyla ilişikleri kesilmiş öğrencilerin geri kazandırılması olduğu biliniyor. 

Öğrenci affı başvuru şartları nelerdir?

Öğrenci affı şartları ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Düzenlemede 2018 yılı öğrenci affının temel alınması bekleniyor. Öğrenci Affı; terör suçundan hüküm giyenler, terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayan yükseköğretim kurumlarının bütün öğrencilerini (hazırlık, intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü, Birinci ve İkinci Öğretim, TUS, DUS, EUS) kapsamaktadır.

Kapatılan veya öğrenci alımı durdurulan program veya yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrenciler de aftan yararlanabilecektir.

Öğrenci affı tarihleri

Aftan yararlanmak isteyenlerin 4 ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumlarına başvuru yapmaları gerekiyor. 22 Temmuz'da yayımlanan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öğrenci affının yasal düzenlemesinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara göre üniversitelerde hazırlık, intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü programlarda öğrenim gören öğrencilerden ilişiği kesilenler ile bir programı kazanarak kayıt yapma hakkı elde ettikleri halde kayıt yaptırmayanlar, 7 Kasım 2022 tarihine kadar ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumlarına başvuru yapmaları şartıyla aftan yararlanabilecek. Öte yandan son başvuru tarihi üniversitelere göre değişiyor.