T24 Dış Haberler
ABD'nin önemli gazetelerinden The New York Times'ın Pulitzer ödüllü yazarı Thomas L. Friedman, "The Disturbing Question at the Heart of the Trump-Putin Drama" (Trump-Putin dramının merkezindeki rahatsız edici soru) başlıklı köşe yazısında, "Başkan Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında yaşanan dram, kendi ülkem hakkında sormak zorunda kaldığım en rahatsız edici sorulardan birini gündeme getiriyor: Vladimir Putin'in bir kuklası tarafından mı yönetiliyoruz?" diye yazdı.
Yazısında Trump ve Putin politikalarını eleştiren Friedman, "Rusya ile toprak paylaşımı peşinde koşan bir mafya babası tarafından mı yönetiliyoruz? Ben Grönland'ı alacağım, sen de Kırım'ı alabilirsin. Ben Panama'yı alacağım, sen de Kuzey Kutbu'ndaki petrolü alabilirsin. Ukrayna'daki nadir toprakları da paylaşırız. Bu adil olur... Her iki durumda da Amerikalı dostlarım, en azından önümüzdeki dört yıl için, bildiğiniz Amerika sona erdi. Amerika'nın savunmak için daima güvenebileceği temel değerler ve gerçekler artık şüphe altında ya da tamamen satılık. Trump sadece kalıpların dışında düşünmüyor, aynı zamanda Amerika'nın gerçeklerine ve normlarına da sadık kalmıyor" ifadelerini kullandı.
"The Godfather"dan fırlamış bir sahne gibi
Freidman, Wall Street Journal'ın Hazine Bakanı Scott Bessent'in Kiev'de Zelenski ile yaptığı son görüşmeye ilişkin makalesine atıfta bulunarak, "Bessent, Zelenski'ye reddedemeyeceği bir teklif sundu: ABD yardımına karşılık olarak Ukrayna'nın yüz milyarlarca dolar değerindeki maden haklarını Amerika'ya devretmek. Bessent kağıdı masanın üzerine iterek Zelenski'nin imzalamasını istedi. Zelenski hızlıca bir göz atarak bunu ekibiyle tartışacağını söyledi. Bessent daha sonra kâğıdı Zelenski'ye yaklaştırdı ve 'Bunu gerçekten imzalamanız gerekiyor' dedi. Ukraynalı lider, imzalamazsa kendisine Washington'dan birilerinin çok üzüleceğinin söylendiğini, belgeyi aldığını ancak imzalamayı taahhüt etmediğini söyledi. The Godfather filminden fırlamış bir sahne gibi." ifadelerini kullandı.
"Don Corleone, Trump’ın yaptığını yapmaya utanırdı"
Trump'ın Zelenski'yi zorladığını ifade ettiği maden anlaşmasına değinen Friedman, "Bütün bunlar utanç verici. Trump, Putin'in Ukrayna'yı işgalinin bir sonucu olarak Ukraynalılardan kâr elde etmeye çalışırken, Putin'den herhangi bir talepte bulunmuyor ya da Kiev için gelecekte herhangi bir ABD koruması sözü vermiyor. Beyaz Saray'ın da açıkça belirttiği gibi, Ukrayna ile yapılan bu ekonomik anlaşma, gelecekte savaş için yapılacak yardımların garantisi olmayacağı gibi, bölgede herhangi bir ABD personeli taahhüdünü de içermiyor. Amerika'nın, yardımlarımıza bir teşekkür olarak, savaştan sonra Ukrayna'nın doğal kaynaklarına yapılacak yatırımlarda şirketlerimiz için ayrıcalıklı erişim talep etmesiyle ilgili bir sorunum yok ama bunu şimdi ve karşılığında hiçbir güvenlik garantisi olmadan yapmak? Don Corleone, Trump’ın yaptığını yapmaya utanırdı ama Don, Trump değil" diye yazdı.