Dünya

Notre Dame Katedrali 7 Aralık’ta yeniden açılıyor: Papa açılışa katılmayı reddetti

Katedral, 7 Aralık’ta 2 bin davetlinin katılacağı büyük bir törenle açılıyor

29 Kasım 2024 07:59

T24 Dış Haberler

Fransa'nın başkenti Paris'in önemli sembollerinden Notre Dame Katedrali, 15 Nisan 2019’daki büyük yangının ardından 5 yıl sonra 7 Aralık’ta kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Macron’un, katedrali 5 yıl içinde yeniden inşa etme sözünün ardından tüm dünyadan gelen yaklaşık 1 milyar Euro yardımla, katedralin orijinaline sadık kalınarak yapılan restorasyonu 5 yılda tamamlandı. 

Katedralin 2 bin davetlinin katılacağı büyük bir törenle açılması öngörülürken, Papa Francis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açılış töreni için yaptığı daveti reddetti. 

Törene dünya liderleri de davet edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta Biden’ın yerine geçecek Donald Trump, İngiltere Kralı 3. Charles, İspanya Kralı 6. Philippe, Fas Kralı 6. Muhammed, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin de aralarında olduğu 100’e yakın lider ve tanınmış kişiye davetiye gönderildiği belirtildi. 

Putin ve Netanyahu davet edilmedi

Elysee kaynaklarına göre, Ukrayna ile savaşan Rusya’nın lideri Vladimir Putin ile hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yakalama emri çıkarılan İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ise açılışa davet edilmedi.

Papa neden reddetti?

Vatikan’dan yapılan açıklamada, 88 yaşındaki Papa’nın 7 Aralık’ta yapılacak açılış törenine katılmayacağı belirtilirken, Papa’nın 15 Aralık’ta Ajaccio Başpiskoposunun daveti üzerine “Akdeniz'deki popüler dindarlık” konulu konferansın kapanışı için Fransa’nın Korsika adasındaki Ajaccio kentine gideceği duyuruldu. 

Papa’nın Paris’in davetini reddederek Fransa’nın başka bir bölgesine gideceğini açıklaması Fransa’da şaşkınlık yaratırken tartışmaları da beraberinde getirdi. 

Notre Dame yetkilileri, “Açılış günü yıldız katedraldir, Papa’nın gelişi değil” açıklamasında bulundu. 

Vatikan’a yakın kaynaklar, “Papa’nın daha popüler ve ihtiyaç duyulan” yerlere gitmeyi tercih ettiğini, yüzde 90’ı Katolik olan ve halkının yüzde 18’i yoksulluk sınırının altında yaşayan bölgeye gitmeyi bu nedenle tercih ettiğini ifade etti.