Dünya

Nobel Ödülleri önümüzdeki hafta açıklanacak: Barış Ödülü bu sene verilmeyecek mi?

Nobel Barış Ödülü savaş ve çatışmaların gölgesinde sahibini bulacak ancak ödülün bu sene verilmemesi de gündemde

04 Ekim 2024 13:35

T24 Dış Haberler

Nobel Ödülü duyuruları önümüzdeki hafta savaşlar, kıtlık ve mülteci krizinin gölgesinde yapılacak. Ödül haftası, Hamas’ın 7 Ekim İsrail saldırısının yıl dönümüne denk geliyor. Eğer verilirse, barış ödülü bu sene uluslararası şiddetin arttığı bu atmosferde verilecek.

Barış Ödülü, cuma günü Oslo'da Norveç Nobel Komitesi tarafından, diğer ödüller ise Stockholm'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından açıklanacak. Ekonomi ödülü ise bir sonraki hafta 14 Ekim'de açıklanacak.

Barış Ödülü'nün verilmeme ihtimali mi var?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü müdürü Dan Smith “Dünyaya baktığımda çok fazla çatışma ve düşmanlık görüyorum, acaba Nobel Barış Ödülü bu yıl verilmemeli mi diye merak ediyorum” dedi. Smith, Orta Doğu'yu sarsan savaşın yanı sıra Sudan'daki savaş ve kıtlık riskini, Ukrayna'da devam eden çatışmaları ve küresel askeri harcamaların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en hızlı şekilde artmasını örnek olarak gösterdi.

Smith yaptığı açıklamada “Belki de bu yıl barış ödülünü vermeyerek barış çabalarının yetersiz kalmasına dikkat çekmek daha doğru olur” diye konuştu.

En son 1972'de verilmedi

Nobel Barış Ödülü, dünya savaşları da dahil olmak üzere geçmişte 19 kez askıya alınmıştı. Ödül en son 1972'de verilmemişti.

Ancak, Oslo Barış Araştırma Enstitüsü Müdürü Henrik Urdal, ödülün 2024'te geri çekilmesinin bir hata olacağını söyleyerek ödülün "barış için önemli çalışmaları teşvik etmenin ve tanımanın bir yolu olarak daha önemli olduğunu" belirtti.

Duyurular pazartesi günü fizyoloji veya tıp ödülüyle başlayacak ve sonraki günlerde fizik, kimya, edebiyat ve barış ödülleri açıklanacak.

Barış Ödülü duyurusu eğer ödül verilirse, cuma günü Oslo'daki Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılacak.

Bu seneki Nobel Ödülleri’nde yeni teknolojilerin ve yapay zekanın da bazı kategorilerde yer bulabileceği belirtiliyor.

Yapay zekâ uzmanları, yeni teknolojilerin otonom silahların yükselişinde etkili olduğu ve barış çabalarının önüne geçtiği konusunda uyarıyor. Ancak yapay zekanın tıp ve kimya gibi diğer kategorilerde olumlu etkileri de Nobel Ödülleri tarafından tanınabilir.