Bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ve kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı cezaevinde bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi'nin ödülünü, Muhammedi adına çocukları aldı.
Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan Oslo City Hall'de düzenlenen törende, aktivist Muhammedi'nin aldığı ödülü, Paris'te sürgünde olan 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani'ye verildi.
NTV'nin aktardığı habere göre Kiana Rahmani, düzenlenen basın toplantısında annesinin yazdığı mektubu okudu. Mektupta Muhammadi, İran hükümetinin "yıkıcı zulmüne karşı" verdiği mücadelede "en büyük ve en önemli müttefikleri" olarak nitelediği gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür etti.
Muhammedi mektubunda, İran toplumunun "küresel desteğe" ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Sizler, gazeteciler ve medya profesyonelleri, İslam Cumhuriyeti hükümetinin yıkıcı zulmüne karşı verdiğimiz zorlu mücadelede en büyük ve en önemli müttefiklerimizsiniz. Çabalarınız ve bizim için yaptığınız her şey için içtenlikle teşekkür ediyorum."
Annesini tekrar görme umudunun çok az olduğunu söyleyen Kiana ise "Belki onu 30 ya da 40 yıl sonra görebilirim ama sanırım onu bir daha göremeyeceğim. Ama bunun bir önemi yok çünkü annem her zaman kalbimde yaşayacak ve uğruna savaşmaya değer fikirler bırakacak" dedi.
Öte yandan Muhammedi'nin eşi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Muhammedi'nin İran'da azınlıkta olan Bahai inancı mensupları ile dayanışma için açlık grevine gideceğini söyledi.
Nergis Muhammedi kimdir?6 Ekim'de Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, İran'da "baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla" ödülün Muhammedi'ye verildiği bildirilmişti. İran'da aktivist kimliğiyle öne çıkan Nergis Muhammedi, insan haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. İran yargısınca "ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda" gibi suçlardan mahkum edilen Muhammedi, son olarak 2019'da benzin fiyatlarının artışı nedeniyle ülke çapında patlak veren protestolar sırasında hayatını kaybeden bir göstericinin anma törenine katılmasının ardından Kasım 2021'de cezaevine gönderilmişti. O tarihten bu yana cezaevinde tutulan Muhammedi, Eylül 2022'de Mahsa Amini adlı genç bir kadının polis nezaretinde hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine de tutulduğu Evin Cezaevi'nden destek açıklamaları yapmıştı. İranlı yetkililer ise son yıllarda çeşitli nedenlerle zaman zaman patlak veren rejim karşıtı protestoları "düşmanların komplosu" olarak değerlendiriyor. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de 2022'de başlayan ve ülkedeki en uzun süreli protesto gösterileri olarak nitelendirilen Mahsa Amini protestolarına ilişkin 3 Ekim 2022'de yaptığı açıklamada, "Bu olayların ABD, Siyonist rejim ve yandaşları tarafından planlandığını açıkça söylüyorum." ifadelerini kullanmıştı. |