T24 Dış Haberler
Nikaragua, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava açmıştı. Nikaragua'nın Almanya aleyhine açtığı davada ilk duruşma başladı.
Duruşmada, Nikaragua temsilcilerinin, mahkemenin Almanya'nın "uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerine" "katılımına" karşı geçici tedbirler almasına yönelik argümanlarını dinlemesi bekleniyor.
Almanya, yarın iddialara yanıt verecek.
Nikaragua: Filistin halkına özel bir sempati duyuyoruz
Nikaragua'nın Hollanda Büyükelçisi Carlos Jose Arguello Gomez, Nikaragua heyeti için açılış konuşmasına başladı. Almanya'nın İsrail'e silah göndererek Gazze'deki soykırımı kolaylaştırdığını söyleyen Gomez, "Önümüzdeki dava, yüz binlerce insanın yaşamı ve refahı, hatta bütün bir halkın yok edilmesiyle ilgili çok önemli olayları içeriyor" dedi.
Gomez, Nikaragua hükümetinin ve halkının, askeri müdahaleye karşı mücadelesi nedeniyle "Filistin halkına özel bir sempati duyduğunu" söyledi.
Gomez, "Mevcut durumda Nikaragua sadece kendi adına değil, modern tarihin en yıkıcı askeri saldırılarından birine maruz kalan Filistin halkı adına da hareket ediyor" dedi.
Nikaragua'nın "varlığının büyük bölümünde askeri müdahalelere ve saldırılara da maruz kaldığını" söyledi.
"Almanya, kendi yetkililerinin dile getirdiği insani kaygılara rağmen İsrail'e silah gönderiyor"
Gomez'in ardından Nikaragua heyeti adına hukuk uzmanı Daniel Muller söz aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un 24 Mart gibi yakın bir tarihte Gazze'deki durumu "cehennem" olarak tanımlayan bir açıklamasına ve yardım dağıtımının kolaylaştırılması gerektiğini söylediğine dikkat çeken Muller, "Basitçe ifade etmek gerekirse, en yüksek Alman yetkililer Gazze'deki durumun uluslararası hukukun temel kurallarına uyulması konusunda şüpheler uyandırdığını ve bu soruların ele alınması gerektiğini kabul etti" dedi. Muller, "Ancak biz konuşurken, bu ağır uluslararası hukuk ihlallerini gerçekleştirmek için kullanılması muhtemel Alman silahlarının ve askeri teçhizatının İsrail'e ihracatı devam ediyor" diye ekledi.
Almanya'nın yanıtı ne olacak?
Alman hükümet sözcüsü Wolfgang Buechner, Berlin'in mahkemede kendi pozisyonunu ortaya koyacağını söyledi ancak davanın haksız olduğuna inandıklarını da sözlerine ekledi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre Berlin, İsrail'in en önemli müttefiklerinden biri ve ABD'den sonra İsrail'in en büyük ikinci silah tedarikçisi ve İsrail'in silah ithalatının yüzde 30'unu gerçekleştiriyor.