T24 Dış Haberler
Eski bir Fransız kolonisi olan Nijer'de Temmuz ayında askeri darbeyi gerçekleştiren cuntanın taleplerine paralel olarak binlerce protestocu başkent Niamey'de sokağa çıktı ve Fransız askerlerinin ülkeden çekilmesini istedi.
Cumartesi günü şehirdeki bazı Fransız karşıtı grupların yaptığı çağrının ardından protestocular, Fransız askerlerine ev sahipliği yapan bir üssün yakınlarında toplandı.
Eyleme katılanlar, "Fransız ordusu ülkemizden git" yazılı dövizler taşıdılar. Günün ilerleyen saatlerinde kalabalık büyümeye devam etti.
Nijer'deki cunta cuma günü Fransa'ya karşı sert açıklamalarda bulunmuş, Paris'in devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u destekleyerek ülkenin "içişlerine müdahale ettiğini" iddia etmişti.
Fransa'ya yakın görüşleriyle tanınan Bazum, 26 Temmuz'da kendi Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından tutuklanmıştı. Darbeden sonra Paris'in Bazum'u desteklemeyi devam etmesiyle ilişkiler hızla kötüleşti.
3 Ağustos'ta cunta, ülkede bin 500 askeri olan Fransa ile tüm askeri anlaşmaları iptal ettiklerini duyurdu. Fransa, yönetimin meşru olmadığını savunarak anlaşmaları iptalini reddetti.
Nijer'de yönetime el koyan askerler Fransız Büyükelçi Sylvain Itté'nin sınır dışı edilmesine karar verildiğini ve diplomatik dokunulmazlığını kaldıracaklarını söylemiş, buna "kamu düzenine tehdit oluşturmasını" gerekçe göstermişti.
Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Itté'nin görevde yaptıklarından memnun olduğunu ve verilen sürenin dolmasına rağmen Nijer'de kaldığını belirtmişti.
1961 Viyana Sözleşmesi, ev sahibi ülkelerin büyükelçilik topraklarına "misyonun başının izni olmadan" girmesini yasaklıyor.