Habertürk yazarlarından Hilal Bengisu Karaca, köşesinde abaya yasağını eleştirdi. Karaca, “'Amaaan Avrupa’da yaşıyorsan çarşaf da giyme kardeşim' şeklindeki bezmişlik ifade eden tepkiler anlamsız kalıyor. Çünkü, yasaklanan basbayağı uzun elbise" diye yazdı.
Fransa'da Eğitim Bakanlığı'nın girişimiyle abaya olarak adlandırılan tesettür giysilerinin okullarda giyilmesi yasaklanmış; yasağın ardından okula abayayla giden kız öğrenciler, evlerine gönderilmişti. Danıştay tarafından yasağın herhangi bir temel özgürlüğü "ciddi ve açık şekilde" ihlal etmediğine hükmedilmesinin ardından da yasak, hukuken kesinleşmişti.
Karaca, bugün yayınlanan "Uzun elbiseye diş bilemek" başlıklı yazısında Fransa'daki abaya yasağını eleştirdi.
Karaca, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos’ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için “politik bir saldırı aracı” olduğu yorumunu yaptı.
Veran’ın ne kadar saçmaladığını anlamak için önce abayanın ne olduğunu bilmek gerekir.
Zira dini değerlere sahip çıkmaları ile ünlü Türkiye gazeteleri dahil kullanılan fotoğraflardan anlıyoruz ki, hergün İslam adına kadınlara had bildirenler bile abayanın nasıl bir şey olduğundan bi haber.
Abaya çarşaf değil, peçe hiç değil. Hicab diye giyilen burka benzeri giysilere de benzemez.
Abaya aslında kumaş demek.
Vücut detaylarını ‘aşağı yukarı’ saklayan iç göstermeyen, yani pek ince bir kumaştan olmayan her uzun elbise abaya olarak adlandırılabilir.
Sadece siyah değil, her renkte olabilir. İşlemeli, nakışlı, boncuklu , pull payetli…Otantik ya da minimalist çizgiler taşıyabilir, dini değil, kültürel bir giysidir sözkonusu olan.
Durum böyle olunca 'Amaaan Avrupa’da yaşıyorsan çarşaf da giyme kardeşim' şeklindeki bezmişlik ifade eden tepkiler anlamsız kalıyor.
Çünkü, yasaklanan basbayağı uzun elbise."
Fransa'da tartışmalı abaya yasağı kararıEğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tartışmalara neden olmuştu. Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı. Attal, 31 Ağustos'ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağına ilişkin taviz vermeyeceklerini belirtmişti. Abaya yasağı kararı ADM Derneği tarafından temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştaya taşınmıştı. Attal, 4 Eylül'de okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67'sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini söylemişti. TIKLAYIN | Fransa'da abaya giyen onlarca kız öğrenci, okuldan evlerine gönderildi |