Dünya

"Netanyahu'nun tutuklanmasını isteyen UCM savcısı Han, taciz iddialarından vazgeçmesi için bir kadına baskı yaptı" iddiası

Han iddiaları reddetti; 30 yıl boyunca çeşitli bağlamlarda çalıştım ve hiç kimse tarafından bana karşı böyle bir şikâyette bulunulmadı" dedi

28 Ekim 2024 12:04

T24 Dış Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Kerim Han'ın kendisiyle ilgili cinsel istismar iddiasında bulunan bir kişiyi iddiasından vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştığı iddia edildi. Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istiyor. 

The Guardian'ın haberine göre; Han'a yönelik iddialar hakkında bilgi sahibi olan çok sayıda UCM çalışanı, savcının ve ona yakın bir başka yetkilinin defalarca iddia sahibi kadını kendisine yönelik iddiaları reddetmeye ikna etmeye çalıştı. 

The Guardian'ın dört kaynağa dayandırdığı haberine göre; kadını iddialarından resmî olarak vazgeçirme girişimleri telefon görüşmelerinde ve yüz yüze gerçekleşti. 

İddiaya göre o dönemde savcıya, konuyla ilgili bir iç soruşturmanın ardından iddia sahibi mağdurla bire bir temastan kaçınması tavsiye edildi. 

Han'dan ve avukatlarından açıklama

Britanya merkezli gazetenin ulaştığı UCM savcısı Han, kadından, iddialarını geri çekmesini istediğini reddetti. Han'ın avukatları, “Müvekkilimiz iddiaların tamamını reddetmektedir ve gizli ve kapalı bir iç meselenin ifşa edilmesinin, hassas bir zamanda devam eden yüksek profilli çalışmalarını baltalamak için tasarlandığından büyük endişe duyuyoruz" açıklamasında bulundu. 

Han, iddiaların kamuoyuna yansıması sonrası açıklamada bulunmuştu; kendisinin ve mahkemenin “çok çeşitli saldırı ve tehditlere maruz kaldığını” söylemişti. İddiaların doğruluk payı olmadığını söyleyen Han, "30 yıl boyunca çeşitli bağlamlarda çalıştım ve hiç kimse tarafından bana karşı böyle bir şikâyette bulunulmadı" dedi. 

savcıya yakın mahkeme yetkilileri, isim vermeden verdikleri demeçlerde, Han'ın bir karalama kampanyasının hedefi olabileceğini öne sürmüştü.  

İddiaların odağındaki kadın, "doğrudan savcı Han için çalışan 30'lu yaşlarında saygın bir avukat" olarak nitelendiriliyor. 

The Guardian'a konuşan konuyla ilgili birden fazla kaynak, kadının meslektaşlarına iddiaları reddetme taleplerini geri çevirdiğini söylediğini aktardı. Kaynaklar, Han ve başka bir UCM yetkilisi tarafından yapıldığı iddia edilen baskının, savcıya yönelik iddiaların uydurma olduğunu söylemesini sağlamaya yönelik bir girişimin parçası olduğunu kaydetti. 

İddialar arasında ne var?

Britanya merkezli The Guardian tarafından görüldüğü iddia edilen bir belgeye göre, 54 yaşındaki Han'a yönelik suçlamalar arasında "uzun bir süre boyunca istenmeyen cinsel dokunuşlar" ve “istismar” yer alıyor.

Bunlar arasında Han'ın kadının kulağına “dilini bastırdığı” iddia edilen bir olay da yer alıyor. Han, taciz iddialarını reddediyor.

İddialar hakkında bilgi sahibi olan dört ICC kaynağı, iddiaların aynı zamanda zorlayıcı cinsel davranışlar ve yetkinin kötüye kullanılmasını da içerdiğini söyledi.

İddia sahibi kadını tanıyan kaynaklar, durumdan dolayı travma geçirdiğini ve “ciddi duygusal sıkıntı yaşadığını” söyledi.

Kadına yakın bir kişi, onun "bunların hiçbirini istemediğini" söyledi ve “Ancak kendi isteği dışında yapılan şikayet, ardından Han'ın inkarları ve iddiaları bastırma çabaları onu çok zor bir duruma soktu" diye ekledi. 

Hem UCM hem de Han, İsrail'in hedefinde

UCM yargıcı üç kişiden oluşan bir heyet, Han'ın Gazze'de işlendiğini iddia ettiği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle başta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmak üzere İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılması talebini değerlendiriyor. 

Han'la ilgili cinsel istismar iddiaları böyle bir döneme denk geldi. 

Merkezi Lahey'de bulunan UCM, iddiaların ele alınış biçimi ve mahkemenin muhaliflerinin bu iddiaları silah olarak kullanma girişimleri nedeniyle artan iç çekişmelerin ortasında eşi benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya.

Han, iddiaların arkasında İsrail'in olduğu açıkça söylemekten kaçınsa da görevini kötüye kullanmayı reddettiği açıklamasında kendisinin ve mahkemenin son aylarda “çok çeşitli saldırı ve tehditlerin” hedefi olduğunu belirtti.