Dünya

Nepal'de sel: 100 ölü, 69 kayıp

29 Eylül 2024 07:31

T24 Dış Haberler

Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı ve 3 gündür devam eden sel ve heyelanlarda 100 kişinin hayatını kaybettiği, 69 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Güney Asya ülkesinde, başkent Katmandu çevresindeki vadiyi etkileyen yağışların devam edeceği ve ölü sayısının artmasının beklendiği ifade edildi. 

Nehir kenarlarındaki binlerce ev sular altında kalırken, çoğu karayolu ulaşıma kapandı. İnsanların çatılarda mahsur kaldığı görüldü. 

Katmandu'nun doğusundaki Bhaktapur'da meydana gelen heyelanda bir evin çökmesi sonucu hamile bir kadın ve 4 yaşında bir kız çocuğu da dahil olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi. 

Katmandu'nun batısındaki Dhading'de heyelan sonucu gömülen bir otobüsten iki ceset çıkarılırken, otobüste şoför dahil 12 kişinin bulunduğu ifade edildi. 

Nepal Futbol Federasyonu'na ait bir eğitim merkezinde meydana gelen heyelan sonucu 6 futbolcu hayatını kaybederken, diğer futbolcuların sel sularına kapıldığı açıklandı. 

Radyo Nepal'in haberine göre, sel sularından 2 binden fazla kişi kurtarılırken, 200 ev hasar gördü. 

Hükümet sözcüsü Prithvi Subba Gurung yaptığı açıklamada, sel nedeniyle su borularının patladığını, telefon ve elektrik hatlarının etkilendiğini söyledi.

Arama kurtarma çalışmaları kapsamında 10 bin polis memurunun yanı sıra gönüllüler ve ordu mensuplarının seferber edildiği belirtildi. 

Nepal hükümeti, halkı gereksiz seyahatlerden kaçınmaya çağırdı ve yol kazalarını en aza indirmek için Katmandu vadisinde gece yolculuğunu yasakladı.