Ekonomi

Naki Bakır: Türkler yurt dışında eve yöneldi, sekiz ayda 40,5 milyar TL transfer edildi

14 Ekim 2024 10:42

T24 Ekonomi

Dünya yazarı Naki Bakır, Türklerin yatırım olarak yurt dışında gayrimenkule yöneldiğini belirterek, "Anılan dönemde­ki Merkez Bankası ortalama dö­viz kuru ile çevrildiğinde bu tutar 40,5 milyar TL’ye karşılık geliyor" dedi. 

Gayrimenkul alımı için yurt dışına transfer edi­len dövizlerin yılın ilk sekiz ayı itibarıyla 1 miyar 377 milyon dolara ulaştığını aktaran Bakır, yazısında şunları söyledi:

"Anılan dönemde­ki Merkez Bankası ortalama dö­viz kuru ile çevrildiğinde bu tutar 40,5 milyar TL’ye karşılık geliyor.

Türkiye’de kredi faizlerinin aşırı yüksekliği nedeniyle or­ta gelir grubunun ikamet amaçlı konut alımlarında düşüş, ranti­ye kesiminin konut yatırımı ye­rine faizli enstrümanları tercih etmesi ve yabancıların alımları­nın hız kesmesi nedeniyle bir sü­redir konut sektöründe durgun­luk yaşanıyor. Buna karşılık üst gelir grubundaki “yatırımcı tip” yerli alıcıların gayrimenkul yatı­rımında 2023 başından bu yana giderek artan biçimde yurt dışı­na yöneldiği gözleniyor.

2020 yılında 213 milyon do­lar olan gayrimenkul alımı için yurt dışına aktarılan döviz tu­tarı, 2021’de yüzde 74,2 artışla 371 milyon dolara, 2022’de yüz­de 69,3 artışla 628 milyon dolara, 2023 yılında ise yüzde 183,8’lik rekor artışla 1 milyar 782 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yıl ilk sekiz aydaki ivmenin devam etmesi durumunda yılın tümünde de bu hacmin geçen yılki düzeylerde gerçekleşmesi bekleniyor.

Merkez Bankası ödemeler den­gesi verilerine göre ocak-ağustos döneminde Türklerin yurt dışı gay­rimenkul yatırımları dolar bazında geçen yılın eş dönemine göre yüz­de 17,1 artarken, yabancıların Tür­kiye’deki gayrimenkul yatırımla­rı ise yüzde 23,3 azalarak 2 milyar 24 milyon dolara geriledi. Buna gö­re gayrimenkul alımı için dışarı çı­kan döviz, bu amaçla getirilen tu­tara yaklaştı. Geçen yıl ilk sekiz ay­da yabancıların gayrimenkul alımı için Türkiye’ye getirdikleri döviz­den Türklerin bu amaçla yurt dışı­na götürdükleri sermaye düşüldü­ğünde bu alanda 1 milyar 462 mil­yon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 55,7 daha az olmak üzere 647 milyon dolarda kaldı."

Yazının tamamı için tıklayın

 

'Faruk' gibi yaşlı insanların cinselliği ve arzuları neden bir tabu?