Myanmar’da muhalefeti oluşturan Ulusal Birlik Hükümeti, askeri cuntanın 2022 yılında 165 çocuğun ölümünden sorumlu olduğunu açıkladı.
The Guardian’da yer alan habere göre, Myanmar Ulusal Birlik Hükümeti, ülkede askeri cuntanın 2022 yılında 2021’e kıyasla yüzde 78 daha fazla çocuk ölümünden sorumlu olduğunu açıkladı.
Uluslararası Kriz Grubu Myanmar danışmanı Thomas Kean, “Muhalefetin verileri doğru görünüyor” dedi ve raporların genellikle kanıtla geldiğini söyledi.
Yerel medyada yer alan analizler çocuk ölümlerinden en çok topçu saldırılarının sorumlu olduğunu aktardı.
Myanmar’da ordunun Aung San Suu Kyi’nin sivil hükümetini Şubat 2021’de düşürmesinden bu yana kanlı çatışmalar meydana geliyor.
Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1900'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen hapishanelerde tutuluyor. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.