Gündem

Musa Anter, 32 yıl önce katledildiği sokakta anıldı

Gazeteci yazar Musa Anter, 20 Eylül 1992’de katledildiği Seyrantepe semti 442. sokakta anıldı

20 Eylül 2024 12:14

20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen gazeteci Musa Anter, katledilişinin 32’inci yıldönümünde anıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından, katledildiği Seyrantepe semti 442. sokakta düzenlenen anma törenine Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, gazeteci Hüseyin Aykol, DEM Parti Diyarbakır milletvekilleri Adalet Kaya ile Serhat Eren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ile Doğan Hatun, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı gazeteci Kadri Esen, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır il örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi ile çok sayıda gazeteci katıldı. Anmada, Anter’in katledildiği yere fotoğrafları ile karanfil bırakıldı.

İlke TV'de yer alan habere göre, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı ve Dicle Müftüoğlu, anmada şu ifadeleri kullandı: 

"Öğretmenimiz, bilgemiz Ape Musa’yı anmak için bir araya geldik. 32 yıl önce bu sokakta Ape Musa’yı JİTEM elemanları katletti. Ama biz biliyoruz ki bunun arkasında siyasi iktidar vardı. Yapılan yargılamalarda aslında tetikçilerin adı yazıldı, onlar dahi cezalandırılmadı. Bu dava 30 yılın ardından 2 yıl önce cezasızlıkla sonuçlandırıldı ve katilleri bugünün bu iktidarda bulunan isimler tarafından aklandı. Bugünkü iktidar bu katliama, yüzleşme adı altında başladığı davaya rağmen ortak oldu, o suçluları akladı.”

"Ape Musa'nın ardından onlarca gazeteci katledildi"

Musa Anter’in ardından birçok Kürt gazetecinin katledildiğini hatırlatan Müftüoğlu, şu sözleri ekledi: 

"Ape Musa’nın neden katledildiği aslında bu coğrafyaya bakınca anlaşılıyor. Çünkü bu coğrafyada katliamlar hak ihlalleri Kürde ayatılan bir soykırım gerçekliği var ve bunun dünyaya duyurulmasının önüne geçilmek için Ape Musa katledildi. Onunla birlikte de bitmedi. Ape Musa’nın ardından onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazete binaları bombalandı ve bu katliam sürdürülmeye çalışıyor. Dün Ape Musa’nın faillerini aklayanlar bugün Nagihan Akarsel’i, Gülistan Tara’yı katlederek bu katliamı aslında sürdürmeye devam ediyorlar. Kürt gazetecileri ise bunun karşısında gerçekleri yazmaya, bu halkın gerçeklerini yazmaya devam ediyor.” 

TIKLAYIN | Musa Anter’in oğlu Anter Anter hayatını kaybetti

 

 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?