Habertürk yazarı Murat Bardakçı, 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak olan Ramazan öncesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ramazan yönetmelikleri uyguladığını anlattı. İmparatorluk döneminde Ramazan'da devletin halktan daha saygılı davranmasını istediğini, sokakta uymasını istediği fazladan kurallar olduğunu belirten Bardakçı, devletin de Ramazan boyunca, gıda konusunda halkı mağdur etmemek için yiyeceklere zam yapmadığını, "Ekonomide de asırlar boyunca değişmeden devam eden bir kuralı vardı: Ramazan’da yiyeceklerle zam yapılmaz, zamların Ramazan sonrasına ertelenirdi" sözleriyle aktardı.
Murat Bardakçı'nın Habertürk'te yer alan "Bir Ramazan nostaljisi ve pek bilinmeyen Ramazan yasakları" başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:
"Ramazan’da devletin edepten, terbiyeden ve dinî kurallara saygıdan da fazla şekilde üzerinde durduğu mesele yiyecek sıkıntısı çekilmemesi ve gıda fiyatlarının artmamasıydı. Bu ayda gıda fiyatlarına “narh” konur, yani fiyatlar devlet tarafından belirlenir, bu fiyatların üzerinde satış yapılmaması için görevliler devamlı teftiş yaparlardı.
Fiyatlarının yükselmemesi için itina gösterilen yiyeceklerin başında ekmek ve et vardı. Ramazan’da çıkarılacak ekmeğin, simidin ve çöreğin ne şekilde ve içine neler konularak pişirileceği devlet tarafından kararlaştırılarak fırıncılara duyurulurdu. Ekmek numunesi padişaha önceden gösterilerek, hattâ tattırılarak onayı alınır ve fırıncılardan ekmeği belirlenen bu nümuneye göre hazırlamaları istenir, satış fiyatı da Şaban ayının son günlerinde ilân edilirdi.
Eski devirlerde bizde en fazla çok tüketilen et, koyun eti idi. Sığır eti lezzetli olmadığı için kullanılmaz, tavuk ise çok daha az yenirdi. Halkın Ramazan’da daha da artan et ihtiyacının karşılanması ve sıkıntı çekilmemesi için yerleşim merkezlerine Trakya’dan koyun getirirlerdi.
Ekonomide de asırlar boyunca değişmeden devam eden bir kuralı vardı: Ramazan’da yiyeceklerle zam yapılmaz, zamların Ramazan sonrasına ertelenirdi"