İki kez hâkim-savcılık mülakatından elenen İsa Temur, bilgi edinme kanunu çerçevesinde mülakat tutanaklarına erişti. Temur, “Rezilliğin bu boyutta olduğunu tahmin etmiyordum” dedi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2019 yılında 'onur öğrencisi’ olarak mezun olan avukat İsa Temur, Temmuz 2020 ve Haziran 2021 tarihlerinde olmak üzere iki kez Hâkim ve Savcı Adaylığı mülakatına girdi. Yazılı sınavlardan 86,3 ve 85,5 puan almasına rağmen Temur, sözlü mülakatlardan gerekli olan 70 puana erişemedi ve yalnızca "Başarısız" yanıtını alarak hâkim ve savcılığa giremediğini öğrendi.
Mülakat sonuçlarının içeriğini öğrenmek için CİMER’e yaptığı başvurular sonuçsuz kalan Temur, bu kez Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde talepte bulundu. Adalet Bakanlığı, Temur’un başvurusuna olumlu yanıt verdi ve mülakat aday değerlendirme tutanaklarının birer örneğini Cumhuriyet başsavcılığı aracılığıyla imza karşılığında Temur’a iletti.
Mülakat tutanağına göre avukat Temur'un 24 Temmuz 2020 tarihinde girdiği 'Hâkim ve Savcı Adaylığı Mülakatı’nda dönemin Hakimler Savcılar Genel Sekreteri, Ceza İşleri Genel Müdürü, Bakan Yardımcısı, Yargıtay Üyesi, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü ve Teftiş Kurulu Başkanı'ndan oluşan 7 kişilik heyet yer aldı.
Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; Temur mülakatta, "Muhakeme gücü", "Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği", "Genel ve fiziki görünüm, davranış ve tepkilerin mesleğe uygunluğu ve liyakati", "Yetenek ve kültür" ve "Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı" olmak üzere beş başlıkta 20 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutuldu. Hiçbir komisyon üyesi Temur’a toplamda 70’e ulaşacak puan vermedi. Bazı komisyon üyelerinin beş başlıkta da 12 puan vermesiyle toplamda 60’a ulaşan Temur, bazı üyeler tarafından ise 55, 65 gibi puanlar aldı ve sözlü mülakatı geçemedi.
Temur’un 8 Haziran 2021’de girdiği sözlü mülakat tutanaklarında da ilkine benzer bir durum ortaya çıktı. Yedi kişilik komisyonun üyelerinden bazıları tüm başlıklarda 12 olmak üzere toplamda 60 puan verirken, bazı üyeler ise toplamda 55 verdi ve Temur sınavı geçmesi için yeterli olan 70 puana erişemedi.
Sözlü mülakat tutanaklarını görünce şaşırdığını belirten İsa Temur, "Hakkımı arayacağım ve yedirmeyeceğim" diyerek tutanakların peşine düştüğünü söyledi. CİMER üzerinden yaptığı başvurulara olumlu yanıt alamadığını, sonrasında aklına Bilgi Edinme Kanunu geldiğini söyleyen Temur, "Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde başvurduğumda mülakat değerlendirmelerini bana vermek zorunda kaldılar. Bana gönderdikleri belgeleri görmeden, bu rezilliğin bu kadar büyük boyutta olduğunu tahmin etmiyordum. Ben bile şaşırdım. Sonrasında, yazılı sınavda Türkiye birincisi olsam da bu şartlarda savcı olma şansım yok en azından hakkımı arayayım dedim" ifadelerini kullandı.