Gündem

Moryakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Camisi'nin UNESCO asıl listesine alınması isteği

Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN, (Mardin), (DHA)- MARDİN'in Nusaybin ilçesinde, 4 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Roma dönemine ait dünyanın ilk üniversitesinin bahçesindeki kazıda bulunduğu belirtilen Moryakup Kilisesi ile hemen bitişiğindeki

10 Ağustos 2018 14:17

Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN, (Mardin), (DHA)- MARDİN\'in Nusaybin ilçesinde, 4 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi\'ne alınan Roma dönemine ait dünyanın ilk üniversitesinin bahçesindeki kazıda bulunduğu belirtilen Moryakup Kilisesi ile hemen bitişiğindeki 12\'nci yüzyılda yapılan Zeynel Abidin Camii\'nin asıl listeye alınması isteniyor. Moryakup Kilisesi\'nde görevli Daniel Çepe, asıl listeye girebilmek için caminin ardından kilisenin de restorasyonunun yapılması gerektiğini belirtti.
Nusaybin ilçesinde, 4 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi\'ne alınan tarihi Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi\'nin bir an önce asıl listeye alınması istendi. Moryakup Kilisesi görevlisi Süryani Daniel Çepe, kilisenin Milattan Sonra 300 yılarında Roma döneminde kurulduğunu ve aynı zamanda dünyanın ilk üniversitesi olduğunu belirterek, \"Zamanında burası yatılıymış, 800 ve 1000 öğrenci varmış. Burda Süryanice teoloji, felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk dersleri verilmiş. 2014 yılında Moryakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Camii UNESCO\'nın dünya mirası geçici listesine alınmış. Tabii restorasyon yapılırsa birinci derecede listeye alınacak. Biz de restorasyonunu bekliyoruz. Çabuk yapsınlar ki; UNESCO\'ya girsin. Zeynel Abidin Camisi ve Moryakup Kilisesi arasında kültür inanç parkı yapılmış \"dedi.
UNESCO\'nun Dünya Mirası Asıl Listesi\'ne alınması istenen Zeynel Abidin Camii ve Moryakup Kilisesi\'nin bulunduğu bölgede Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Ergün Baysal\'ın talimatıyla belediye tarafından çalışma yapıldı. Hazırlanan, \'Nusaybin Kültür- İnanç Parkı\' projesi kapsamında 110 metre betonarme ihata duvarı, 3 bin 300 metrekare doğal küçük bazalt taşı ile yol kaplaması yapıldı. Proje kapsamında toplam uzunluğu yaklaşık 500 metre olan Zeynel Abidin Sokağı\'nda kaldırım döşemesi, bordür döşemesi, ihata duvar kaplaması, sokağa bakan bütün evlerin dış cephe kaplaması yapıldı.
Belediye, sokağı trafiğe kapatmayı hedeflerken, kilise ve tarihi caminin bulunduğu ve \'Kültür ve İnanç Sokağı\'na çevrilen bölgeye yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.

FOTOĞRAFLI