Dünya

MİT Başkanı Kalın Şam’da, büyükelçilik için resmî başvuru | PYD/DSG ile SMO arasında Süleyman Şah türbesi anlaşması

SMO’dan Kobani ve Tişrin barajına üç koldan saldırı başlattı. İsrail, Kuneytra bölgesinde alan genişletmeye devam ediyor. Kuzeydoğu Suriye yönetimi yeni Suriye bayrağını resmî kurumlara asma kararı aldı

12 Aralık 2024 18:27
Namık Durukan

Beşar Esad’ın Rusya’ya sığınması sonrası Şam’da kurulan yeni geçici hükümet, devlet kurumlarının ülke genelinde normal faaliyete geçmesi için önemli kararlar alınırken birçok devlet, Şam’da büyükelçilik faaliyetlerine başladı. Türkiye ise büyükelçiliğini faaliyete geçirmek için geçici hükümete başvuruda bulundu. Bu kapsamda Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın Şam’a gitti, Emevi Camii'nde namaz kıldı. Bugün öğle sıralarında İslami grupların yönlendirdiği kalabalık gruplar ise PYD/DSG'nin Rakka'dan çıkması için gösteriler yaptı. Gösteriler devam ederken bazı gruplar PYD'lilerin araçlarına saldırdı. Bu sırada silahlı bazı PYD'lilerin protestocu gruplara ateş açtığı gözlendi. Bu gelişme üzerine PYD/DSG grupları Rakka ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldığı bildirildi.  

ABD’nin girişimi ile PYD/DSG ile ateşkes yapan Suriye Milli Ordusu (SMO), Kobani ve Tişrin barajına yönelik yeni bir saldırı başlattı. SMO güçleri, Tişrin barajında üç koldan saldırıya geçmesi sonrası bölgede şiddetli çatışmalar başladı. Çatışmaların durması amacıyla SMO ile PYD/DSG arasında yeni bir ateşkes anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre, PYD/DSG, 2016 yılında taşınan Süleyman Şah türbesinin eski yerinin SMO’ya bırakılacağı ileri sürüldü.

Namık Durukan'ın Suriye haberleri için tıklayın.

Kuzeydoğu Suriye yönetimi ise, Suriye’nin 3 yıldızlı yeni bayrağını geçerli bayrak olarak kabul ederek bütün resmi kurumlara çekilmesi yönünde karar aldı.

Lübnan’ın Golan Tepeleri’nde kontrolü sağladıktan sonra Suriye’ye giren İsrail güçleri ise Kuneytra bölgesinde alan genişletiyor. Kuneytra bölgesinde ormanlık alanları kontrol almaya çalışan İsrail güçleri, kırsaldaki Jubata el-Khashab kasabasına girdi.

NE OLMUŞTU | Beşar Esad devrildi, HTŞ iktidarda; neler oluyor?

Cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) öncülüğündeki silahlı grupların Şam’da kontrolü sağlaması ardından Suriye’de 61 yıllık Baas yönetimi sona ererken kurulan yeni geçici yönetim, normal düzene geçmek için her alanda aktif çalışma başlattı. Dağılan devlet kurumlarına yeniden işlerlik kazandırmak için geçici hükümet tarafından önemli kararlar alırken diğer yandan silahlı grupları bir araya getirerek ortak silahlı güç kurulmasına yönelik girişim başlatıldı. Bu kapsamda Ebu Muhammed el-Cevlani adını kullanan HTŞ lideri Ahmed eş-Şar’a, Askeri Operasyonlar Komutanı olarak atandı. Şar’a, Savunma Bakanlığı’nı oluşturmak ve tüm silahlı grupları bu bakanlığa dahil etmek amacıyla güney Suriye’deki askeri operasyon ve grup sorumluları ile toplantılar düzenliyor.

Örgütler aşaması sona erecek ve hükümet aşamasına geçilecek

Geçici hükümet ise siyasi alanlarda düzenleme yapmak için önemli kararlar aldı. Şam Siyasi İşler Dairesi sözcüsü tarafından yeni düzenlemeleri ilişkin açıklamalar şu başlıklar altında sıralandı:

-“Şam Uluslararası Havalimanı birkaç gün içinde yeniden çalışmaya başlayacak.

-Kurumlar ve hukuk devleti olan yeni bir devlet kuracağız.

-Ülkede sivil barışı yeniden tesis etmek için büyük zorluklarla karşı karşıyayız.

 -Yeni Suriye imajını netleştirmek için çeşitli ülkelerle temaslar sürüyor.

-Heyet Tahriru'ş-Şam, Şam'a girişten önceki aşamalardan birisiydi.

-Dünya ülkelerinin, devrimi IŞİD ile ilişkilendirmemelerini istiyoruz, zira bu kara bir sayfadır.

-IŞİD Suriye tarihinde kara bir sayfadır.

-Öncelikler, güvenliği kontrol etmek ve vatandaşı etkileyen hizmetleri işletmek.

-Heyet Tahrir Şam, aşamalardan birisiydi ve halk ne seçerse biz de onu destekleyeceğiz.

-Anayasanın incelenmesi ve değişiklik yapılması için uzmanlardan oluşan bir komite oluşturulacak.

-Suriye genelinde güvenliği sağlamak için devriyelerin konuşlandırılmasını hızlandıracağız.

-Öncelik güvenliği kontrol etmek olup, kurumları korumak için güvenlik uygulamalarını yoğunlaştıracağız.

-Hesap vermeden adalet olmaz ve hesap hukuka göre yapılacaktır.

-Sednaya hapishanesi rejimin vahşetini ve kanlılığını yansıtıyor.

-Şam'ın fethinden sonra ülkelerin Suriye'ye yönelik yaptırımları gözden geçireceklerine inanıyorum.

-Suriye devrimci güçleri askeri yapıya katılmalı.

-Örgütler aşaması sona erecek ve hükümet aşamasına geçeceğiz.”


Şam, AA


Askeri Operasyonlar Komutanı sıfatı ile Suriye’nin yeni durumuna ilişkin açıklama yapan Ahmed el-Şar'a (Ebu Muhammed el-Cevlani), Suriye’de yönetime ilişkin yapacakları çalışmaları sıralarken Esad döneminden kalma kimyasal silahları bulmak ve kontrol altına almak için batılı ülkelerden yardım istedi. Şar’anın açıklamalarındaki başlıklar şöyle:

-“Çarpıştığımız savaşa çok şey hazırlandı ve yerel üretim silahlarla savaştık.

-Hiçbir ülke savaşımızı desteklemedi, kimse teşvik etmedi ve biz zaferden emindik.

-Suriye'yi ve bölgeyi stratejik bir tehlikeden ve Suriye'nin büyük bileşenlerine yönelik varoluşsal bir tehditten kurtardık. Savaşımız Suriye birliğini yeniden tesis etmeyi başardı.

-Yeni bir Suriye inşa edebilmemiz için yerinden edilenler ve tehcir olunanlar geri dönmeli. Şam'a hakkını verip, onu doğru şekilde inşa etmeliyiz, önümüzde fırsatlar var.

-Eski rejime bağlı güvenlik servislerinin feshedilmesi ve kötü şöhretli hapishanelerin kapatılması için çalışacağım.

-Kimyasal silahların potansiyel yerlerini yakından takip ediyoruz ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde bunların güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz.

-Suriye halkının çeşitli yetkinliklerini bünyesinde barındıran bir hükümet kuracağız."

Şam, AA

Çalışanların maaşlarına yüzde 300 zam

Resmi kurumların yeniden çalışmaya başlaması sonrası geçici hükümet tarafından çalışanlara zam müjdesi verildi. Geçici Hükümet Başkanı Muhammed El-Beşir, çalışanların maaşlarına ilk etapta yüzde 300  zam yapılacağını açıkladı.

Türkiye’den söz alındı

Yeni hükümetin çalışmaya başlaması ile birçok ülke Şam’daki büyükelçiliğini açmak için geçici hükümete başvuru yapmaya başladı. Suriye Siyasi İşler Dairesi Başkanlığı, Mısır Arap Cumhuriyeti, Irak Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün Haşimi Krallığı, Bahreyn Krallığı, Umman Sultanlığı ve İtalya Cumhuriyeti'nin Şam'daki diplomatik misyon çalışmalarına yeniden başladıklarını açıklayarak, bu ülkelere teşekkür edildi.

Bu çerçevede, Katar, Türkiye’den Suriye'deki büyükelçiliklerinin yeniden açılması konusunda doğrudan söz alındığı ifade edilen açıklamada, “Suriye halkının bu onurlu duruşlarını unutmayacağını teyit ediyor ve halkın iradesine, Suriye devletinin egemenliğine, topraklarının bütünlüğüne saygı duyan tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz” denildi.

MİT Başkanı Kalın, Şam'a gitti; Emevi Camisi'nde namaz kıldı

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, AA

İbrahim Kalın Şam’da

Önümüzdeki günlerde Suriye’nin yeni yönetiminin şekillenmesi ve yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi almak amacıyla MİT Başkanı İbrahim Kalın, Askeri Operasyonlar Komutanı olarak atanan HTŞ lideri Ahmed el-Şar'a (Ebu Muhammed el-Cevlani) ile Geçici Başbakan Muhammed el Beşir ile görüşmek üzere Şam’a gitti. Emevi Camii'nde namaz kıldı.

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Emevi Camii'nde namaz kıldı

Kuzeydoğu Suriye’de yeni bayrağı dalgalandıracak

Suriye’de oluşan yeni yönetim, Kürt grupların denetimindeki Kuzeydoğu Suriye’de de kabul gördü. Bölge yönetimi, yeni Suriye bayrağını resmi kurumlarda dalgalandırma kararı aldı. “Halklar Meclisi” tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“60 yılı aşkın bir süredir baskıcı ve despot yönetimini Suriye halkları üzerinde uygulayan, halkların zulüm ve inkar politikaları nedeniyle büyük acılar yaşadığı rejim devrilmiştir. Suriye halkı rejime karşı zaferini kutlamaktadır. Bu tarihi gelişmeye bağlı olarak yeşil, beyaz ve siyah zemin üzerine 3 yıldızlı bağımsızlık bayrağı, Suriye halklarının yeni dönemde öne çıkan ulusal birlik, onur ve özgürlük umutlarını temsil etmektedir. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgeleri, Suriye coğrafyasının bir parçasıdır. Çünkü özerk yönetim bölgeleri Suriye’nin kadim halklarını içinde barındıran bir yurttur. Bu temelde Demokratik Halklar Meclisi olarak Özerk Yönetim’e bağlı tüm meclis, kurum ve yönetimlerin bulunduğu tüm kantonlarda Suriye bayrağını kullanacaktır.”

Şam, AA

Bayrak değişmişti

Esad yönetiminin yıkılmasının ardından Suriye bayrağı da değişti. Daha önce siyah, yeşil ve beyaz zemin üzerinde 2 yıldız şeklindeki bayrak aynı zemin üzerinde 3 yıldızlı olacak şekilde kullanılmaya başlandı.

PYD/DSG ile SMO arasında Süleyman Şah anlaşması

Tel Rıfat ve Münbiç’in SMO’nun kontrolüne geçmesi sonrası bu gruba bağlı silahlı güçler, PYD/DSG’nin denetimindeki Kobani’nin güneybatısındaki Tişrin barajına dün üç koldan saldırı başlattı. ABD’nin girişimi ile PYD/DSG ile SMO arasında yapılan ateşkes anlaşması sonrası dün bölgede yeniden çatışmaların başladığı ve bugün de şiddetini arttırdığı bildirildi. Çatışmalar nedeniyle Kobani'de elektrikler yeniden kesilirken Türkiye’ye yakın silahlı ÖSO grupları, Süleyman Şah türbesinin daha önce bulunduğu Fırat’ın doğu kıyısındaki Karaçok bölgesine de yöneldi.

Süleyman Şah Türbesi 2016 yılında o bölgede n Suruç sınırındaki Aşma köyüne getirilmişti. PYD/DSG denetimindeki Süleyman Şah bölgesini almayı hedefleyen SMO silahlı gruplarının bölgede saldırılarını arttırdığı bildirildi. Söz konusu bölge, aynı zamanda Münbiç ile Kobani şehirleri arasındaki ulaşımı sağlıyor. Ulaşım Fırat nehri üzerindeki köprüden sağlanıyor.

Emevi Camisi, AA

Her iki taraf da baraj bölgesinden çekilecek

Bölgede çatışmalar sürerken SMO’nun “Özgürlüğün Şafağı Operasyon Odası” tarafından yapılan açıklamada, Münbiç cephe hattında 12 Aralık'tan 16 Aralık akşam saat 5'e kadar sürecek bir ateşkes yapıldığı ileri sürüldü. SMO’nun açıklamasında, ateşkes şartlarına göre, Münbiç tünellerinde kalan YPG'liler, bölgeden çıkacak. YPG Süleyman Şah türbesinin bölgesini ve Kara Kozak güneyindeki tepeleri SMO'ya bırakacak, her iki taraf da Tişrin baraj bölgesinden çekilecek.

İZLEYİN - Dış Politikayla İçli Dışlı | Blinken geliyor: YPG pazarlığı mı?

Ne olmuştu?

ABD, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) "terör örgütü" olarak etiketlediği cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ), 9 Aralık sabahı erken saatlerde Suriye'nin başkenti Şam'ı ele geçirdi. Suriye devlet televizyonunda açıklama yapan HTŞ üyeleri, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Şam'ı terk ettiğini duyurdu. HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar, 27 Kasım'da başlattıkları geniş çaplı saldırılarla aralarında Suriye'nin en büyük ikinci kenti Halep, Hama, Dera ve Humus'un da bulunduğu birçok kritik kenti ele geçirmişti.

Böylece babası Hafız Esad'ın ölümü üzerine 2000 yılında iktidara geçen Beşar Esad devrilmiş ve 1963 yılından bu yana devam eden Baas iktidarı sona ermiş oldu. 



Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - OnlyFans modeli 101 erkekle birlikte olduğu 14 saatin ardından gözyaşlarını tutamadı

TIKLAYIN - Suriye'de dehşeti yaşayan gazeteci Hanin Ümran anlattı: 1,5 metrekarelik hücrede tecavüz ve işkence

TIKLAYIN - Ünlü hazır giyim devi iflasını açıkladı

TIKLAYIN - Bolu'da şehir içinde trafik ışığı kalmadı, 20 milyon liralık enerji tasarrufu sağlandı

TIKLAYIN - MasterChef'te Mehmet Şef yarışmacının cebinde yasak alet buldu!

TIKLAYIN - 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor: Telefon kullanan herkesten kesilecek

TIKLAYIN - Avrupa Ligi'nin en çok sarı ve kırmızı kart gören takımı Fenerbahçe

TIKLAYIN - Meteoroloji duyurdu; dondurucu soğuklar kapıda