140 milyon 476 bin dolar harcanarak betona dönüştürülen Yassıada, ilgi görmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, adayı 2022'de 37 bin, 2023'te ise 17 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.
Yassıada’nın dönüştürülme temeli 14 Mayıs 2015’te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile çok sayıda AKP’linin katılımıyla atıldı. Ardından adanın ismi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirildi. Davutoğlu, adaya ilk kazma vurulurken tarihi ve doğal dokuya hiçbir zarar verilmeyeceğini iddia etse de 27 Mayıs 2020’de açılışı yapılan adanın betona gömüldüğü ortaya çıktı. Adanın eski halinden eser kalmadı. 27 Mayıs’ın yıl dönümünde adanın açılışını, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptı.
Issız ada
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, ada açıldıktan sonra sadece kısa bir süre rağbet gördü. Şimdi ise adaya neredeyse giden dahi yok. 140 milyon 476 bin 765 dolar, yani güncel kurla yaklaşık 3,8 milyar TL harcanan ada, adeta ıssız adaya dönüşmüş durumda.
Adaya ulaşım sınırlı ve pahalı
Adaya ulaşmak hiç kolay değil. Adaya ulaşım için bilgi alabileceğiniz bir internet sitesi ve iletişim numarası dahi yok.
Kadıköy'den adaya tekne kaldırılıyor. Tekneyi, “Birun Ada Otelcilik Turizm Anonim Şirketi" işletiyor. Bu şirket ise iktidara yakın Yeni Şafak gazetesinin patronu Albayrak ailesine ait.
İslami otelin gecesi 13 bin TL'yi buluyor
Fatin Rüştü Zorlu Camii'nin yakınındaki otelin gecelik ücreti 257 euro ile 442 euro arasında değişiyor. Yani güncel kurla 7 bin 710 TL ile 13 bin 260 TL arasında. Görevliler otelde içki servisi olmadığı ve dışarıdan getirmenin de yasak olduğu uyarısında bulunuyor.
Adada; 27 Mayıs Müzesi, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi ile Adnan Menderes Müzesi adıyla üç müze yer alsa da bu müzelerde birkaç eşya dışında sergilenen hiçbir şey yok. Merak edip gidenler için hayal kırıklığı adeta. Müzelerin tamamında balmumu heykeller, dönem gazetelerinin manşetleri ve kupürleri yer alıyor, ayrıca videolar yayınlanıyor.
Adadaki 5 yıldızlı İslami otelin gecelik fiyatı dudak uçuklatıyor (Fotoğraf: Birgün)
20 yıllığına kiralandı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketi, “yap-işlet-devret” modeliyle işlettiği Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iade etmişti. Adadaki otelin battığı ortaya çıkarken 14 Şubat 2023’te, 324 yatak kapasiteli otelin yıllığı, 4,2 milyon lira bedel ile 20 yıllığına Albayrak Holding’e kiralandığı belirlenmişti. Ancak Albayrak ailesinin, 2022’nin son günlerinde kurdukları bu şirket ile sadece adadaki beş yıldızlı İslami oteli değil, tüm adayı işlettiği anlaşılıyor. Bunu doğrulayan çalışanlar da adaya kışın ve sonbaharda hiç kimsenin gelmediğini söyledi. Adaya ulaşım, müzeler ve kafe de tamamen Albayrak ailesinin kontrolünde.
3 senede 17 bin kişi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 30 Aralık 2022'de, adayı, “Bugüne kadar 37 bin 37 kişinin ziyaret ettiğini” açıkladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) yoluyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 8 Ağustos'ta verilen yanıtta ise açıldığı günden bu yana adayı yaklaşık 17 bin kişinin ziyaret ettiği ifade edildi. Yani bakanlık önce adayı 37 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. Bir yıl sonra ise 17 bin kişinin ziyaret ettiğini duyurdu. İki açıklama arasındaki 20 bin kişilik farkın nasıl olduğu ise bilinmiyor.