Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Buna göre mayısta ticari süt işletmelerince 891 bin 709 ton inek sütü toplandı. Yıllık bazda içme sütü üretimi yüzde 6,2 azaldı.
TÜİK verilerine göre yıllık bazda ayran üretimi yüzde 36,6 azalarak 66 bin 566 olarak gerçekleşirken, tereyağı üretimi yüzde 8,3 azalışla 7 bin 574 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yoğurt üretimi yüzde 5,9 artışla 98 bin 385 olarak gerçekleşti.
İnek peyniri üretimi yüzde 3,6 azalışla 59 bin 698 olarak, toplanan inek sütü miktarı ise yüzde 1,6 azalışla 891 bin 709'a geriledi.
İlk 5 ayda içme süt üretimi yüzde 6,5 azaldı
Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 41,2 artışla 47 bin 840, ayran üretimi yüzde 30,7 artışla 294 bin 326, yoğurt üretimi ise yüzde 4,1 artışla 459 bin 854 olarak kaydedildi.
Aynı dönemde içme sütü üretimi yüzde 6,5 azalarak 628 bin 124 olarak kayıtlara geçti. İnek peyniri üretimi yüzde 5,2 azalışla 295 bin 625, toplanan inek sütü miktarı ise ilk 5 ayda yüzde 2,8 azalışla 4 milyon 235 bin 153 oldu.