Gündem

Matrah nedir? Matrah artırımı nedir? Güncel matrah oranları ne kadar?

Otomobil satın almak isteyen vatandaşlar, ÖTV indirimi bekliyor. Açıklama bekleyenler, matrah ile ilgili detayları merak etti. Ardından Bakan Nebati'den matrah düzenlemesi açıklaması geldi. Peki, matrah nedir? Matrah artırımı nedir? Güncel matrah oranları ne kadar?

11 Kasım 2022 16:10

Otomobil satın almak isteyen vatandaşlar, matrah ile ilgili bilgileri araştırmaya başladı. Araştırmaların ardından matrah gündem oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Nebati, otomotiv ÖTV’siyle ilgili bir soruya, “Matrah konusunda çalışma yapıyoruz” diyerek oransal indirimle ilgili düzenleme yapmayacakları mesajı verdi. Peki, matrah nedir? Matrah artırımı nedir? Güncel matrah oranları ne kadar?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, otomobillerde ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını belirterek, "Matrah eşikleri düzenlemesiyle ilgili çalışıyoruz." dedi.

Matrah nedir?

Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutardır/değerdir. Bir kazançtaki giderler düştükten sonra, ortaya çıkan tutarın vergi hesaplamasında kullanılan gelir miktarını oluşturur.

Matrah, içerdiği değere göre ikiye ayrılır;

Advalorem matrah: Belirli bir rakamdır. Örneğin gelir vergisinde elde edilen gelirden indirilebilir giderler düşüldükten sonra kalan kısım matrahı oluşturur.

Spesifik matrah: Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV'de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılmaktadır.

Güncel matrah oranları ne kadar?

Motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen binek otomobiller için matrahı 150 bin lirayı aşıp, 175 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı yüzde 60, matrahı 175 bin lirayı aşıp, 200 bin lirayı aşmayanların ÖTV yüzde 70 oranında vergilendiriliyor. Motor silindir hacmi 1600 cc ile 2000cc arasında olup matrahı 170 bin TL’ye kadar olan araçlardan yüzde 130 oranında, matrahı 170 bin TL üzeri olan araçlardan yüzde 150 oranında ÖTV alınıyor. 2000cc üzerindeki araçlarda ise bu oran yüzde 220'ye kadar çıkıyor.

Matrah artırımı fiyatları ne kadar etkiler?

ÖTV matrah artırımı yapılması dolaylı olarak sıfır kilometre arabaların fiyatında bir indirim anlamına geliyor.  Arabahabercisi.com'da yer alan bilgilere göre; Bugün bir arabanın yüzde 80 ÖTV diliminde olması, vergisiz fiyatının 200 bin TL olması anlamına geliyor.

Matrah yüzde yüz artırılsa ve bu limit 200 bin TL yerine 400 bin TL olsa bile fiyatı 850 bin TL’ye kadar olan otomobiller bundan etkilenir.

Bunun üzerindeki sıfır kilometre araba fiyatlarında değişim olmaz.