Koronavirüs nedeniyle artan maske kumaşı talebi nedeniyle fiyatların arttığı belirtildi. Maske kumaşının karaborsaya düştüğü, Koronavirüs öncesi 2 dolar olan kumaş fiyatının 45 dolara fırladığı öne sürüldü.
Bu ürünlerin üretiminde kullanılan 'Nonwoven' kumaşların fiyatları piyasada 4-5 kat arttı. Virüs öncesi fiyatı 2-3 dolardan satılan kumaşın fabrika fiyatı 15 dolara kadar yükseldi.
Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, piyasada bulunmakta zorluk çekilen kumaşın ikincil pazarı da oluşunca fiyatlar 45 dolara kadar fırladı.
Ağırlıklı olarak Gaziantep'te bulunan 'Nonwoven' kumaş üreticilerinin yüksek talebi fırsata çevirdiğini belirten maske üreticileri, "Maske ihracatına yasak geldi ancak kumaşa yasak gelmedi. Böyle olunca yurtdışından kumaşa yüksek talep oluştu. Parası peşin ödenen kumaşı teslim etmek için 4-5 ay sonrasına gün veriliyor. Şu anda piyasada kumaş bulmakta zorluk çekiyoruz. Bir de bunun ikincil pazarı oluştu. Bu fiyatları daha da katladı. Nonwoven kumaş karaborsaya düştü" dedi.
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, salgın öncesi 'Nonwoven' kumaşın yüzde 7-8'inin iç pazarda kullanıldığını belirterek, "Ancak salgınla bu oran yüzde 20-25'lere çıktı. Yurt dışından da talep artınca üreticiler ihracata odaklandı, iç pazarda kumaş fiyatları astronomik oranda arttı. Kumaş bulmakta da sıkıntı baş göstermeye başladı" diye konuştu.
Kumaş ihracatının da izne tabi tutulması gerektiğini belirten Demir, "Üreticilere kapasitelerinin yüzde 25'ini iç pazara vermek kaydıyla ihracat izni verilmeli. Fiyatlar da makul seviyelere çekilmeli" ifadesini kullandı.