Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz; vergi, krediyi veren alacaklıdan alınır

12 Ekim 2024 16:39

T24 Ekonomi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, savunma sanayii fonuna ek kaynak için kredi kartlarından fon payı kesintisi yapılacak olmasına ilişkin olarak, "Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz" dedi. 

Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımında, "İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz" dedi. 

TIKLAYIN - Ekonomistler, kredi kartından savunma sanayii fonu ücretini değerlendirdi; "İnsanlar çöpten yemek topluyor, bizden kafalarına göre katkı istiyorlar"

AKP’nin TBMM Başkanlığına sunduğu yeni yasa teklifinde, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartı sahiplerinden yıllık 750 lira fon payı kesintisi yapılması planlanıyor. Ayrıca gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden ise 375 lira zorunlu kesinti yapılacak. Yeni düzenleme kapsamında noterlerde sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci el araç alım satımında 1.500 lira kesinti uygulanacak.

Teklif ayrıca, 100 cm³’ün altındaki motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletlerin motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınmasını, dronlar ve ÖTV matrahı 5 bin liranın üzerinde olan kol saatlerinin de vergiye tabi tutulmasını içeriyor.

TIKLAYIN - AKP'nin yeni vergi paketi: Kredi kartlarına savunma sanayi katılma payı, araç satışlarında tescil ücreti, gayrimenkul alım-satımında katılma payı...

TIKLAYIN - Savunma sanayii için ek kaynak: Kredi kartlarından, tapulardan, araç tescillerinden ücret alınacak!