Dünya

Macron, 24 Nisan'ı 'Ermeni soykırımını anma günü' ilan etti

Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konuyla ilgili olarak önceden bilgilendirdiğini söyledi

06 Şubat 2019 08:20

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1915’te Ermenilerin Osmanlı toprakları içinde sürgün edilmesine ilişkin kararın alındığı 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımını anma günü” ilan ettiğini açıkladı. Macron, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı önceden kararla ilgili olarak bilgilendirdiğini ifade ederek “Fransa’nın, Türk Cumhurbaşkanıyla devam eden bir diyaloğu var, IŞİD, soykırım, Türkiye’deki temel özgürlükler ve insan hakları konularında her ne kadar ayrı düşsek de, açık diyaloğa devam etmemizi gerektiren noktalar var.” dedi.

Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi’nin akşam yemeğinde konuşan Macron, Fransa’nın 1915 olaylarını “Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Ermenilerin acımasızca katledilmesi” olarak niteleyen ilk ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Macron, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ı önceden karar hakkında bilgilendirdiğini, Türkiye ile açık diyaloğu sürdürmek istediğini söyledi. Macron, sözlerine şöyle devam etti: Fransa’nın Türk Cumhurbaşkanıyla devam eden bir diyaloğu var, IŞİD, soykırım, Türkiye’deki temel özgürlükler ve insan hakları konularında her ne kadar ayrı düşsek de, açık diyaloğa devam etmemizi gerektiren konular var. Bunlardan bir tanesi Suriye’deki politik atmosfer. Bu yüzden Türkiye’yle diyalog şu an kaçınılmaz.”

Fransa 1915 olaylarını 2001 yılında resmen ‘soykırım‘ olarak tanımıştı. Macron’un 2017’deki seçim vaatlerinden birisi, 24 Nisan’ı resmi anma günü haline getirmekti.