T24 Dış Haberler
Avrupa Birliği, Ukrayna'daki savaşa ilişkin tutumu nedeniyle Macaristan'ın bir sonraki dışişleri ve savunma bakanları toplantısına ev sahipliği yapma hakkını elinden aldı. Macaristan, geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı görevini 6 aylığına devralmıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ilk olarak Ukrayna'yı ziyaret etmiş ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmüştü; ardından Rusya'ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.
AB'nin dış politika şefi Josep Borrell, Macaristan'ın eylemlerinin sonuçları olması gerektiğini söyledi ve "Sembolik de olsa bir sinyal göndermeliyiz" dedi. Macaristan ise bu hareketi "tamamen çocukça" olarak nitelendirdi.
Brüksel'de yapılacak
Her altı ayda bir, her yeni konsey başkanlığında, AB'nin dışişleri ve savunma bakanları, bloğun karşı karşıya olduğu en büyük küresel sorunları tartışmak üzere gayrı resmi toplantılar düzenliyor. Bir sonraki toplantı, 28-30 Ağustos tarihlerinde Budapeşte'de yapılacaktı ancak Borrell, toplantıların Brüksel'de yapılacağını duyurdu.
"Savaş tarafı hakkında konuşmak istiyorsanız Putin hakkında konuşun"
Putin ile görüşmesinin ardından Orban'ın AB'yi "savaş yanlısı bir politika" izlemekle suçladığı açıklamalarına atıfta bulunan Borrell gazetecilere şunları söyledi:
"Eğer savaş tarafı hakkında konuşmak istiyorsanız Putin hakkında konuşun. Tek bir istisna dışında tüm üye devletlerin bu davranışı çok eleştirdiğini söyleyebilirim. Bence bu duyguyu göstermek ve Brüksel'de bir sonraki dışişleri ve savunma konseyi toplantıları için çağrıda bulunmak yerindeydi"
AB'deki diğer 26 ülkeden sadece Slovakya, Macaristan'ı destekliyor.
"Kendimi anaokulunda gibi hissediyorum"
Kararın ardından Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Facebook hesabından, "Ne kadar harika bir yanıt verdiler. Kimsenin duygularını incitmek istemem ama kendimi anaokulunda gibi hissediyorum" mesajını paylaştı.
Macaristan Başbakanı Orban'ın Putin'le görüşmesi, Macaristan'ın konsey başkanlığını üstlenmesinden günler sonra başlattığı ve kendisinin "barış misyonu" olarak tanımladığı; Ukrayna ve Çin liderlerinin yanı sıra ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ı da ziyaret ettiği gezinin bir parçası olarak gerçekleşmişti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in "Yatıştırma misyonundan başka bir şey değil" şeklinde tanımladığı gezi, AB liderlerinin kınamalarına yol açmıştı.