Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesi olarak biliniyor. En sık görüldüğü yerler lenf bezleri olan lenfoma ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Lenfoma hastalığının, vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biri olan lenf bezlerini etkilediği belirtiliyor. Peki, lenfoma nedir, hastalığın belirtileri neler?
Lenfoma nedir?
Uzmanlara göre vücutta bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmeyi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçası. Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor.
Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor.
Lenfoma belirtileri neler?
Uzmanlara göre belirtiler şu şekilde:
''Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri
Sebebi bilinmeyen ateş,
Açıklanamayan kilo kaybı,
Rahatsız edici gece terlemesi,
Sürekli yorgunluk,
Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,
Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,
Kaşıntı''
Lenfoma risk faktörleri neler?
Uzmanların açıkladığı bilgilere göre nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülüyor. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülüyor.