T24 Dış Haberler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'nin yardımına koşup, acısına ortak olurken, aynı zamanda Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazı altında kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji KKTC'li öğretmen ve öğrencilerinin yasını tutuyor.
KKTC'den Türkiye'ye gelen kafilede toplam 39 kişi bulunuyordu. Bunlardan dokuzu veli, biri öğretmen, ikisi müdür yardımcısı ve ikisi antrenördü. Kafilenin geriye kalanını 12-14 yaşlarında, Gazimağusa Türk Maarif Koleji'nin kız ve erkek voleybol takımlarının mensubu 25 öğrenci oluşturuyordu.
Adıyaman'da hayatını kaybeden Kıbrıslı voleybolcu çocuklar anısına Alireza Pekdel'in çizimi.
6 Şubat saat 04.17'de meydana gelen Pazarcık merkezli depremde İsias Otel tuzla buz olunca, kafiledeki bütün öğrenciler enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.
Kafileden sadece dört veli ve bir müdür yardımcısı kurtulabildi.
Yerle bir olan İsias Otel'in enkazından, TRB tarafından verilmiş, "Güvenli Turizm Sertifikası" çıkması, KKTC'lileri tepkisini çekti.
Adıyaman'da Grand Isias Otel'in tuzla buz olan enkazı içinden çıkan "güvenli turizm" belgesi.
Uçakla adaya döndüler
İsias Otel'de hayatını kaybeden öğrenci, veli ve öğretmenlerin cenazeleri, KKTC bayrağına sarılı tabutlarla adaya geri döndü.
Ercan Havalimanı'nda hayatını kaybeden vatandaşlarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan ve diğer yetkililer karşıladı.
"1. müsabakayı yaptılar, kazandılar..."
Yeğeni Havin'i enkaz başında beklerken adadan Türkiye'ye gelen Sedat Kılıç, BBC'ye konuştuğunda, "Kıbrıs'ta orta okullar arası kız ve erkek şampiyonu olan takımlar, aynı okulun sporcuları, bir kısım aile de onlarla birlikte gelmişti. Tabii öğretmen ve idarecileri de var başlarında" demiş ve eklemişti, "İlk gün birinci müsabakayı yapabildiler, kazandılar. İkinci müsabakayı oynama fırsatları olmadı depremden dolayı..."
İsias'ın enkazında KKTC'den gelen arama-kurtarma ekipleri de çalışmalar yaptı. Hem Güney Kıbrıs, hem KKTC'den bazı siyasi partiler, iki toplumlu bir arama-kurtarma ekibi kurulmasını istedi. Ancak Türkiye, GKRY'nin yardım talebini kabul etmediği için bu talep karşılık bulamadı.
"Ada'da insan yaşamı çok kıymetlidir"
Depremler sırasında Türkiye'de toplamda 48 KKTC vatandaşı, hayatını kaybetti. KKTC basınında her can kaybının teker teker fotoğraflarıyla verildiğini görmek mümkün.
Gazeteci Ali Yağız Baltacı, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında Kıbrıslı Türklerin çektiği nüfus sıkıntısına dikkati çekerek, özellikle genç öğrencilerin ölümünün adada infial yarattığını belirtti.
"Ada'da insan yaşamı çok kıymetlidir. Yerel gazetelerde eceliyle 70 yaşında ölen insanların haberlerini görebilirsiniz" yazan Baltacı, "Bu denli bir toplu ölüm; üstelik genç ölümü, 1950/60'lı yıllardaki EOKA çatışmalarından beri yaşanmıyordu" değerlendirmesinde bulundu. Baltacı, "Ada'da Kıbrıs Türkleri zaten nüfus sıkıntısı yaşıyor. KKTC'nin büyük bölümünü Türkiye kökenliler ve Ada'da görevli olan TR bürokratları oluşturuyor. Bir de voleybol turnuvasına gönderdikleri küçük çocukların tabutu gelince yıkılmaları ve ülke çapında infial yaşamaları normal" dedi.
Kıbrıs basını tepkili: "Hesap soracağız' diyemediler"
Bugün, İsias Otel'le ilgili soruşturma kapsamında şu aşamada otel sorumluları olan Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt, Amine Bozkurt ve Şule Özbek yakalandı. Ancak otelin yapımından ve denetiminden sorumlu kimsenin arada geçen dokuz günde tutuklanmaması ada basınının tepkisini çekti.
Bugün Kıbrıs gazetesi, gözaltı kararlarından önce basılan bugünkü sayısında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler'in Türkiye Büyükelçiliği'nde taziye defteri imzaladığı fotoğraflarına yer vererek, hayatını kaybeden KKTC vatandaşları ile ilgili bir ifade yazmamalarına tepki gösterdi.
Bugün Kıbrıs manşetindeki haberde, "Yetkililer, 'yaraları birlikte saracağız' dedi ama 'birlikte hesap soracağız' diyemedi" denilirken, "Yapı denetiminden geçemeyip mühürlenip daha sonra açılmasına izin verildiği belirtilen ve çoğu çocuk 35 insanımızla birlikte 60 kişiye mezar olan İsias Otel’in sahipleri, müteahhidi, mimar ve mühendisleri, kamuda izni veren ve imzası olan kimse hâlâ yakalanmadı" ifadesine yer verildi.
Tiken gazetesi de salı günü ilk sayfasında, İsias Otel'in bugün gözaltına alınan sahibi Ahmet Bozkurt'un büyük bir fotoğrafına yer vererek, "Katiller' neden hâlâ serbest!" başlığını atmıştı.
Barolar Birliği'nden çağrı
Birgün'den Atilla Aşut'un haberine göre, KKTC Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı, aralarında Kıbrıslı Türk kafilenin de bulunduğu onlarca kişinin öldüğü İsias Oteli hakkında Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan’la bu konuyu görüştüğünü söyleyen Esendağlı, Türkiye’de yasal sürecin başlatıldığını, kendilerinin de benzer girişimlerde bulunacaklarını belirtti. “Kaybettiğimiz canların hakkını ne pahasına olursa olsun sonuna kadar arayacağız" diyen Esendağlı, ayrıca Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır’ın da Türkiye’deki TMMOB ile enkaz alanından numune alınması ve bilirkişilik sürecinde işbirliği yapacaklarını açıkladı. Kanıtların yok edilmesi olasılığına karşı enkazdan ivedi olarak ve usulüne uygun numune alınmasının yaşamsal önem taşıdığını belirten Barolar Birliği Başkanı, Kıbrıs'tan teknik bir heyetin de numune alması için gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.