Gündem

Kürtçe mizah dergisi Golik, Ahmet Özer'in tutuklama gerekçelerinden biri olarak sayıldı

19 Şubat 2025 09:57

Kürtçe mizah dergisi Golik, cezaevindeki siyasi tutuklular tarafından 2012'de kuruldu. Dergi, bugüne kadar birçok kez baskıya maruz kalmasına rağmen 22 sayı çıkarıldı. Golik dergisi, son olarak Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in odasında bulunduğu için tutuklanma gerekçelerinden biri olarak sayıldı. Golik Yayın Yönetmeni İsmail Aktaş, "Dergimizin Ahmet Özer başkanla birlikte gözaltına alındığını duyduk. Golik, Kürtçe olduğu için 'Alın bunu, alın bunu' demişlerdir! İçeriğine dair tek bir fikirleri yoktur. Dedim ki 'Muhtemelen savcı gülmek için almıştır. Golik herkesi güldürmek istiyor" dedi.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre; “Golik, Kürt tutsakların tutsaklıklarından taşan bir dergidir. Golik yayınlanmış olan herhangi bir dergi değil, en büyük özelliği cezaevinden çıkmış olmasıdır” diyen İsmail Aktaş, "Tutsakların her şeye rağmen 'Bu bir gülme eylemidir' diyerek dışarıya taşmalarının bir ürünüdür. Türkiye’nin birçok cezaevinden çizerlerinin mektuplarla bir araya geldiği ve dışarıya yine mektuplarla gönderdiği bir dergidir. Belki de böylesi bir örnek dünyada tektir" ifadesini kullandı. 

"Türkçe mizah dergileriyle bırakın tanışmayı selam bile olmadı"

Ekonomik zorluklar ve engeller nedeniyle okura ulaşamadıklarını belirten Aktaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Dergimiz uzun bir aradan sonra 2022'de Kürtler arası ulusal birliğe çağrı yaparak 'Yekiti' kapağıyla çıktı. Beklediğimizden daha fazla ilgi gördü. Şimdilerde Golik çeşitli etkinlik ve kitap fuarlarına katılmaya çalışıyor ama yeni yayınlar yapmakta zorlanıyor. Tabii bunun en büyük sebebi çizerlerinin tutsak oluşu ve sık sık çizimlerin gelemeyişi. Öte yandan ekonomik sorun nedeniyle de dergi düzenli basılamıyor. Birçok defa Türkçe karikatür dergilerinin bize nasıl yaklaştığı soruldu. Kürtçe bir dergiyi çıkartmaya çalışıyorken Türkçe mizah dergileriyle bırakın bir selamı, bir tanışma dahi olmadı. Şimdi bize 'Rakip misiniz?' deniliyor. Nasıl rakip olalım? Tüm çizerlerimiz tutsak. Hiçbir sayıyı vaktinde yayınlayamıyoruz. Dağıtımcı dergimizi dağıtmıyor. Var olma mücadelesi veriyoruz. Kağıdı bile zor bulup yayınlanan bir dergiyiz. Ama biz tüm mizah dergilerinden çok daha iyiyiz."

"Maalesef dergimiz cezaevlerine giremedi"

Golik dergisinde birçok dilde çizimler olduğunu söyleyen Aktaş, şöyle devam etti:

"İlk günden bugüne Golik, her şeye rağmen gülebilmeyi, gülerken barışabilmeyi eğer gülmelerimiz yayılırsa hep birlikte kazanabilmeyi umut ediyor. Gülme eylemi hala devam ediyor. Golik kendini Kürtçe karikatür mizah dergisi olarak tanımlıyor ama dergide birçok dilde çizimler oluyor. Önemli olan çizimlerin ruhudur, çizimleri ileten tutsağın ifade gücünün çizgide nasıl durduğudur. Dergiyi, okuma yazma bilmeyen birçok insanımızın ilgiyle incelediğini gördüm. O zaman anladım ki çizimler çoktan hepimizin eşitliğini sağlamış, çizimin ifade gücü tüm dilleri birleştirmiş. Derginin bir sayfasını okur sayfası olarak boş yayınlıyoruz. Aslında bunun da anlamı bende gizli. Sizler aracılığıyla ilk defa duyurmuş olayım, üç yıl cezaevinde kaldım. Cezaevinde üretmenin, üretimlerin dışarıya taşmasını iyi bilir, bu heyecanı anlarım. Cezaevi şartlarında kimi zamanlarda kağıt bulup birkaç şey yazabilmek zor olabilir. Kitapların arkasına veya kitap kapaklarına iliştirilmiş renkli kağıtları keser dışarıya renkli kağıtlarda mektup yazardım. Böylece daha anlamlı olurdu. Derginin genel yayın yönetmeni olduğumda bir sayfanın her zaman boş olmasını istedim. Cezaevlerinde belki bu sayfayı koparmak isteyenler olur diye. Maalesef dergimiz cezaevlerine giremedi."