Gündem

Kültürel miras tartışması: Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarına dışarıdan yapılacak müdahaleler gereksiz!

"Bu konuları kapalı kapılar ardında değil, kamuya açık alanlarda tartışmalıyız"

03 Kasım 2024 08:34

T24 Haber Merkezi

Haydarpaşa Dayanışması üyesi Doç. Dr. Mimar Gül Köksal, Haydarpaşa ve Sirkeci tren garlarına yönelik planlanan "Boğazın Birleştirici Gücü Gar-Kültür Sanat Projesi"ne tepki gösterdi.

Köksal, Haydarpaşa ve Sirkeci tren garlarına yönelik 'Boğazın Birleştirici Gücü Gar-Kültür Sanat Projesi'ne tepkisini dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un projeyi tanıtırken, "Burada tren, kültür, sanat ve millet bahçesi olacak; ancak AVM veya otel yapılmayacak" şeklindeki açıklamalarına Köksal, bölgenin zaten kültür-sanat merkezi olarak işlev gördüğünü, bu nedenle dışarıdan bir müdahalenin gereksiz olduğunu belirtti.

TIKLAYIN - Haydarpaşa ve Sirkeci projesinin detayları belli oldu: "Demir yolu ve tren taşımacılığı devam edecek, AVM olmayacak"

Köksal, projenin özgün kültürel ve tarihi yapısını yok sayarak, emeğin miras hakkını görmezden geldiğini ifade etti. "Projede, kültür ve sanatı tepeden inme şekilde yeniden tanımlama çabası var. Gerçek koruma, temas ve karşılaşmalarla, tabandan gelişen bir kültüre sahip olmalı," diye ekledi.

Duvar'dan Tuğba Özer'in aktardığına göre, Türkiye Tasarım Vakfı'nın projede danışmanlık rolü almasıyla ilgili eleştirilerini de dile getiren Köksal, vakfın sermaye grupları tarafından kurulduğunu ve bu tip projelerde sıklıkla görev aldığını söyledi. Köksal, vakfın katıldığı projelerin, bölgesel itirazları ve hak mücadelelerini marjinalleştirdiğini belirtti.

Danışma kurulunda yer alan akademisyen ve uzman isimler hakkında da konuşan Köksal, "Bu isimlerle aramızda ciddi yaklaşım farkları var. Bu konuları kapalı kapılar ardında değil, kamuya açık alanlarda tartışmalıyız," ifadesini kullandı.

Projeye ilişkin en büyük endişelerinden biri olarak, Galataport benzeri bir yapıya dönüşüm sürecine işaret eden Köksal, "Bu tür projeler, kültürel ve endüstri mirasının, miras endüstrisine dönüşümü anlamına geliyor. Kamuoyundan gizli yöntemlerle ilerleyen bu süreçler, tarihi yapılara ve halkın görüşlerine gereken önemi vermiyor," dedi.

Köksal son olarak, Haydarpaşa'nın İstanbul'un kent hafızasındaki yerini ve projenin potansiyel etkilerini anlamak için Haydarpaşa Dayanışması'nın yayınladığı 'Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekan, Mücadele' başta olmak üzere, 'Kent ve Demiryolu' web sayfası ve diğer yayınlara dikkat çekti. "Haydarpaşa Dayanışması bu süreçte aktif eylemler planlıyor. Her Pazar düzenlenen eylemleri sosyal medya üzerinden takip edilmesi ve desteklenmesi önem taşıyor," diye ekledi.